Till konserterna på festivalen Spelmansböcker i Norden har vi lyckats engagera toppskiktet av nordiska musiker och grupper som intresserat sig för att utforska och levandegöra delar av spelmansböckernas repertoarer. Vi kan också stolt presentera fyra uruppföranden: nya musikverk av Lisa Långbacka, Sven Ahlbäck och Mats Edén, samt ett nytt dansverk av Anna Öberg.
Gorsets Borgere og Bønder (NO) torsdag 23/11 19:00, Utvandrarnas hus
Flöjtisten och musikforskaren Hans Olav Gorset är en veteran inom tidig musik-rörelsen i Norge. Till Spelmansböcker i Norden kommer han med ensemblen Borgere og Bønder bestående av Elizabeth Gaver (fiol), Kjell Tore Innervik (slåttetromme) och Erik Skanke Høsøien (barockgitarr). Hans Olav Gorset har skrivit en doktorsavhandling om musik i norska notböcker från 1700-talet, ”Fornøyelig Tiids-fordriv” (2011), och i flera olika konstellationer givit ut skivor med spelmansboksmusik: exempelvis ”For Borgere og Bønder - Folkelig musikk fra gamle norske notebøker” (1990), ”Schodsbergs nodebok” (2012) och ”Nodebok” (2013).
Arto Järvelä & Antti Järvelä (FI) onsdag 22/11 19:00, Utvandrarnas hus
Den finländska spelmanssläkten Järvelä har under flera generationer varit framstående spelmän, där kusinerna Arto Järvelä och Antti Järvelä framstår som två av Finlands främsta folkmusiker idag. Arto Järvelä bland annat fördjupat sig i låtarna i Maria Spoofs spelmansbok (ca 1790), exempelvis på skivan ”Arto Järvelä plays fiddle music. Vol. 2. Cross-tuned” (2011).
KMH Folk (S) torsdag 23/11 12:30, Linnéuniversitetet, M-huset
KMH Folk är en ensemble som består av studenterna vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Institutionen för folkmusik. KMH FOLK rymmer musiker och sångare ur en bred flora av kulturer och folk-/konstmusiktraditioner. Under hösten 2017 kommer studenterna att arbeta med material ur spelmansböcker, under ledning av ensembleläraren Mikael Marin. Resultatet presenteras på en konsert under Spelmansböcker i Norden.
Lisa Långbacka och Musica Vitae (S)
tisdag 21/11 12:30, Linnéuniversitetet, M-huset
Accordeonisten och kompositören Lisa Långbacka har fått i uppdrag av det 25-årsjubilerande Smålands Musikarkiv att skriva ett nyskapande verk inspirerat av musik i spelmansböcker. Långbacka har en lång erfarenhet som musiker och tonsättare i folkliga och improvisatoriska musiksammanhang. Tillsammans med kammarorkestern Musica Vitae, under konsertmästare Dorota Siudas ledning, kommer Långbacka att framträda som solist i beställningsverket ”Vidare – en småländsk svit”, som uruppförs i samband med Spelmansböcker i Norden. Kompositionsbeställningen har fått stöd av Statens kulturråd. Vid samma konsert uruppförs även nyskrivna verk av Sven Ahlbäck, ”While”, och Mats Edén, ”Introduktion och polska”, samt låtar ur Salomon Eklins notbok, daterad 1772.
MHM Folk (S) onsdag 22/11 21:45, Utvandrarnas hus
Musikhögskolans i Malmö studenter med folk- och världsmusikinriktning har den gemensamma ensemblen MHM Folk. Till ”Spelmansböcker i Norden” består MHM Folk av musikerstudenterna, vilka har fördjupat sig i spelmansböcker i ett projekt under ledning av Mats Edén.
Musicus (NO) tisdag 21/11 20:00, Smålands museum/Orgelsalen
Musicus-projektet har fördjupat sig i musiken i spelmansböcker från Röros-trakten i Norge. De mycket uppmärksammade fiolspelmännen John Ole Morken och Olav Luksengård Mjelva har samlat en ensemble med musiker med stor erfarenhet av folkmusik, klassisk musik och improvisationsmusik: Anders Löfberg (cello), Hans Fredrik Jakobsen (flöjter, säckpipa, saxofon), Trygve Brøske (cembalo og orgel) och Kåre Opheim (slagverk). Tillsammans utforskar de bland annat polonäser, menuetter och polsdanser i notböckerna och släppte 2016 skivan ”Musicus – Folkbarokk fra Rørosområdet”.
Daniel Pettersson & Maria Jonsson (S)
onsdag 22/11 20:15, Utvandrarnas hus
De framstående spelmännen Daniel Pettersson (nyckelharpa) och Maria Jonsson (viola d’amore) har gett sig i kast med tre spelmansböcker från Västerbotten i norra Sverige. Vid sidan om polonäser och valser har spelmännen även uppmärksammat kadriljerna i notböckerna, vilket tidigare har varit ovanligt i Sverige. Pettersson & Jonsson släppte 2014 den svängiga skivan ”Kadrilj”.
Foto: Frida Sjöström
Rasmus Storm (DK) torsdag 23/11 20:15, Utvandrarnas hus
Rasmus Storm-gruppen från Danmark har i över trettio år intresserat sig för musiken i danska spelmansböcker. Till ”Spelmansböcker i Norden” kommer de rutinerade musikerna Ove Andersen (violin), Michael Sommer (violin, viola, cello, oktavviolin), Bent Melvej (violin) och Jesper Carlsen (kontrabas). Rasmus Storm-gruppen – uppkallad efter en spelman som skrev en notbok kring 1760 – har gett ut två skivor med spelmansboksrepertoar: ”Rasmus Storm. Dansk spillemandsmusik 1760” (LP 1983/cd 1999) och ”Dansk 1700-talsmusik” (2003).
Silfver trio (S)
onsdag 22/11 12:30, Linnéuniversitetet, M-huset
Silfver trio är folkmusikerna Pelle Björnlert (fiol) och Johan Hedin (nyckelharpa) som bjuder in barockmusikern Nora Roll (viola da gamba). Björnlert och Hedin hör till de i Sverige som mest intensivt utforskat spelmansböckerna repertoarer från en folkmusikalisk utgångspunkt. Som kvartett, tillsammans med lutenisten Sven Åberg, har de släppt skivan ”Silfver” (2012).
Anna Öberg (S) tisdag 21/11 19:00, IOGT-NTO-huset/Sigfridssalen
Till Spelmansböcker i Norden skapar koreografen och dansaren Anna Öberg verket re:move med utgångspunkt i den dans som spelmansböckernas musik vanligtvis var avsedd att beledsaga.
Foto: Petra Eriksson
”re:move kan tolkas som att återbesöka, röra sig i, genom eller bort från källan. Men det kan också innebära att ta bort något för att på så sätt skapa förändring, samt att ge plats åt något annat att läggas till.”
För koreografi står Anna Öberg, för musiken Anders Löfberg och Anton Schneider och Viktor Oskarsson är dansare. Folkmusikföreningen Valshuset i Växjö har finansierat produktionen av re:move.
Ånon Egeland (NO) & Mikael Marin (S)
torsdag 23 november kl. 22:00, Kafé de Luxe
Som en bonus på Spelmansböcker i Norden bjuder vi på en releasekonsert med spelmansikonerna Ånon Egeland & Mikael Marin. Deras skiva ”Sorpesoll” (2017) bjuder på nedstämda instrument och minimalistiska, mörka tongångar med mycket blåtoner i ett fängslande samspel.