Smålands Musikarkiv

samlar - bevarar - levandegör

  Nyhetsarkiv

Södling Sessions

I Södling Sessions möts tre starka profiler från den svenska folk- och världsmusikscenen: Ulrika Gunnarsson, Mia Marine och Tina Quartey. Med en ovanlig instrumentkombination - röst, 5-strängad fiol och slagverk - tar sig trion an den säregne småländske folkmusikupptecknaren Carl-Erik Södlings samling av vackra visor, svängiga låtar, spännande ballader och kvicka polskor.

Köp skivan i webbutiken!
Pris 160 kr

Kröningsmenuetter till Gustaf III från Växjö!

Den 29 maj är det 250 år sedan Gustav III och drottning Sofia Magdalena kröntes i Stockholm 1772. Dansmusiken från kröningsfestligheterna var naturligtvis efterfrågad och spreds runt om i landet. Från Växjö har flera av de bästa källorna bevarats. I en ny film i serien ”En kvart från Nygatan 6” bjuder Musik i Syd Channel på sirliga dansgolvsfavoriter från svenskt 1770-tal: kröningsmenuetterna från 1772 med violinisterna Ida Meidell Blylod och Mårten Sundén samt cellisten Christian Berg. Arkivchefen Mathias Boström står för introduktionerna i filmen.

Tillsammans med Mårten Sundén har Boström även sammanställt en notutgåva av Kröningsmenuetterna till Kungl. Musikaliska Akademiens www.levandemusikarv.se.

Se filmen på Musik i Syd Channel från 29 maj

Titelsidan till Kröningsmenuetterna i Adam Stålhammars handskrivna notbok, daterad 1773 i Växjö.
Instruktionsbild till menuettdans, ur Kellom Tomlinsons ”The art of dancing” (1735).

Dubbel-cd med 40-årsfirande Sågskära!

11 december 2021, på dagen 40 år efter den första konserten, återvänder Sågskära till Smålands Museum för två julkonserter och skivsläpp. Boka biljetter till Sågskära 40 år – julkonsert och skivsläpp! (nortic.se)

Sågskära är en av många folkmusikgrupper som föddes i brytpunkten mellan 1970-talets folkmusikvåg och genrens konsolidering under 1980-talet. Med ett starkt fäste i den småländska traditionen och med tidlösa klanger som grund etablerade sig Sågskära som en av de mera kända sydsvenska folkmusikgrupperna.

Redan från början grävde gruppen i arkiv och lyssnade på traditionsbärare och fann på så sätt melodier, spelpraxis, berättelser, myter, miljöer, personer, livs-öden... – allt detta sammanvävdes med fantasi och musikanteri i Sågskäras musik. På den här dubbla cd-boken presenteras visor och låtar från de första åren av gruppens 40-åriga historia!

Köp skivan i webbutiken!
Pris 250 kr

Daahl! – Musik bland klockare, krigsfångar och brännvinsbrännare

På Daahl! spelas låtar ur den långa och rika musiktraditionen från Allbo härad i Småland. Här finns bland annat musik kopplad till släkten Wieslander, som från 1600- till 1800-talet oavbrutet uppehöll klockarämbetet i Vislanda, en polsk-rysk krigsfånge som lämnade avtryck i det lokala musiklivet i slutet av 1700-talet samt gästgivarna, brännvinsbrännarna och spelmännen Törnkvist i Gottåsa. Dessa intrikat hopflätade traditionstrådar leder fram till spelmannen Petter Dahl och hans son Johan Dahl i Skatelöv – de främsta och mest eftertraktade fiolspelmännen i trakten under 1800-talets andra hälft och 1900-talets början. Petter Dahl lärde dessutom den världsberömda Christina Nilssons storebror att spela fiol, medan Johan Dahl och operasångerskan spelade tillsammans såväl i ungdomen som på ålderns höst.

Köp skivan i webbutiken!
Pris 250 kr

Folkliga koraler från södra Sverige

Efter 20 års arbete kan nu Smålands Musikarkiv, i samarbete med Gidlunds förlag, presentera Magnus Gustafssons och Eleonor Anderssons praktverk Folkliga koraler från södra Sverige. Boksläppet sker på Korröfestivalen 20 juli, men beställ ditt exemplar redan nu, så skickar vi boken när försäljningen inleds.

Drygt 200 folkliga koraler, andliga visor och gamla psalmer från de sydsvenska landskapen presenteras i denna 500-sidiga, rikt illustrerade bok. Uppteckningarna omspänner en lång historisk period – från början av 1700-talet fram till våra dagar. Melodierna avspeglar både kollektiv församlingssång och individuellt utförande, med stora variationer i framställning och notbild. De flesta uppteckningarna i den här boken har inte publicerats tidigare, men vissa har ingått i numera svåråtkomliga samlingar. Under senare år har det märkts ett ökat intresse för folkliga koraler. Det är utgivarnas förhoppning att denna utgåva ska bidra till ökad kännedom om den ofta okända musikskatt som finns i denna del av Sverige.

Köp boken i webbutiken!
Pris 290 kr

Låtar från 1700-talets Växjö

Hur låter populärmusiken från det sena 1700-talets Växjö? Tack vare ett flertal bevarade notsamlingar kan vi faktiskt skapa oss en ganska initierad uppfattning om delar av stadens musikliv under den gustavianska tiden. Nyckelharpspelaren Johan Hedin och violinisten Ida Meidell Blylod har på uppdrag av Smålands Musikarkiv botaniserat i bevarade dansmusiknoter från Växjös 1700-tal för att skapa ett konsertprogram. Som en försmak på deras fynd har Hedin & Meidell spelat in två videor med dansmusik komponerad av tidens ledande musikpersoner i Växjö: J. Chr. Zschotzscher den yngre (1741–1780) och Salomon Eklin (1756–1803).

Zschotzscher d.y. och Eklin var i tur och ordning (1768–1779 respektive 1780–1803) ledare för orkestern vid Växjö gymnasium. Orkestern, som bestod av ett 15-tal gymnasieelever, förstärkte domkyrkomusiken och spelade vid skolans högtider, men var även en resurs vid baler och andra tillfällen där det behövdes musik i Växjö. Dansmusiken som Hedin & Meidell har undersökt är i första hand hämtad ur notböcker efter medlemmar i gymnasieorkestern och dess ledare. Denna ”ungdomsmusik” från Växjö i slutet av 1700-talet avspeglar på samma gång ett lokalt musikskapande och att samtidens nationellt och internationellt spridda melodier, som bland annat användes av Bellman eller spelades vid Gustav III:s kröning, även fanns i Växjö. Då – liksom nu – var Växjö något eget och samtidigt en del av en större omvärld.

I den första videon spelar Hedin & Meidell en menuett av Zschotzscher d.y. Han var son till Växjös målaremästare, som för övrigt undervisade den fiolspelande målaren Pehr Hörberg. Zschotzscher den yngre studerade vid gymnasiet i Växjö och därefter vid Uppsala universitet (medicin och teologi), men han återkom till hemstaden 1768 för att tillträda tjänsterna som musiklärare vid gymnasiet och organist i domkyrkan. Zschotzschers danskompositioner har huvudsakligen bevarats i några av hans elevers notböcker.

I Hedin & Meidells andra video spelar de en polonesse daterad 1778 av Salmon Eklin. Liksom sin föregångare Zschotzscher d.y. var Eklin född och uppväxt i Växjö. Eklin studerade vid gymnasiet i början av 1770-talet och begav sig därefter till Uppsala för vidare studier och musicerande i det akademiska kapellet. Eklin återvände till Växjö där han blev gymnasiets musiklärare från och med 1780. Förutom en ständig ström av dansmusik skrev Eklin tillfällighetsstycken för olika högtider kopplade till skola och domkyrka liksom flersatsiga verk. Salomon Eklins efterlämnade samlingar utgör en stor och viktig del av de äldre musikaliesamlingarna i Växjö stadsbibliotek.

Christina Nilsson – minnesåret 2021

I år är det 100 år sedan Christina Nilsson, den världsberömda operasångerskan från Växjö-trakten, gick bort. Många arrangörsföreningar och kulturinstitutioner i Kronobergs län kommer under detta år att på olika sätt uppmärksamma Christina Nilsson. Smålands Musikarkiv och Musik i Syd har tagit initiativ till att samordna en del av informationen och marknadsföringen som ”Christina Nilsson – minnesåret 2021”, bland annat genom hemsidan www.christinanilsson2021.se.

Smålands Musikarkiv kommer bland att annat att producera en dokumentär till Musik i Syd Channel om den unga Christina Nilssons musicerande på marknader och gästgiverier i Småland. Filmen släpps hösten 2021.

Framför Christina Nilssons mausoleum på Tegnérkyrkogården i Växjö har samlats representanter för några av de medverkande arrangörerna och institutionerna i Christina Nilsson - minnesåret 2021. Fr. v: Anki Lindeqvist (Christina Nilsson Sällskapet), Ellen Sjömålen (Sagobygden), Björn Elmgren (Smålandsoperans vänner), Emilia Nordgren (Studieförbundet Vuxenskolan/Smålandsoperan/Ekobacken), Håkan Nordmark (Kulturparken Småland), Maja Nordblom (Växjö stadsbibliotek), Mathias Boström (Smålands Musikarkiv), Jonas Åkerlund (musiker i föreställningen ”Stina på Backen”), Mona-Greta Petersson (Christina Nilssons släktförening), Yvonne Tuvesson Rosenqvist (musiker i föreställningen ”Stina på Backen”), Kajsa Nilsson (Musik i Syd).

Blåsmusikens dag 22 maj

Smålands Musikarkiv firar Blåsmusikens dag genom att rikta uppmärksamheten mot arkivets rika blåsmusikmaterial. En ädelsten i samlingarna är Robert Sjölins samling, här exemplifierad med första sidan av hans egen komposition ”Plaza de Cataluña”.

Musikdirektör, kompositör, arrangör. Med sin fantastiska musikaliska mångsidighet berikade Robert Sjölin blåsmusiken i Sverige under hela sin levnad (1926–2019).

Det vackra torget mitt i Barcelona, Plaza de Cataluña, fick ge namn åt denna pasodoble-komposition som Sjölin skrev för musikkår. En av hans döttrar har berättat att Robert Sjölin ofta nynnade på denna melodi för dem när de var små. Robert Sjölin älskade Spanien och Sydamerika och pratade spanska.

Ny film om Christina Nilsson – Den magiska rösten

I år är det 100 år sedan den världsberömda småländska operasångerskan Christina Nilsson (1843–1921) gick bort. SVT uppmärksammar detta med bland annat en nyproducerad film, Den magiska rösten. Filmen är till stor del inspelad i Kronobergs län sommaren 2020 med mycket bakgrundsinformation från Smålands Musikarkiv. I filmen medverkar bland annat nuvarande arkivchefen Mathias Boström, tidigare arkivchefen Magnus Gustafsson och Musik i Syds VD Susanne Rydén.

Se filmen på SVT Play

Småländska världsstjärnan Christina Nilsson (1843-1921), i rollen som Mozarts Nattens Drottning.
I år firas 100 årsjubileum av den extraordinära sopranen. Foto: Riksarkivet, Smålands museum

Sigfridsfrossa: Celebremus Karissimi bok + cd

Den 15 februari är det S:t Sigfrids dag. Smålands Musikarkiv väljer att hylla helgonet genom ett specialpaket kring Sveriges kanske äldsta bevarade kyrkomusik (det äldre Sigfridsofficiet från 1200-talet): Ann-Marie Nilssons bok ”S:t Sigfrid besjungen” + Ensemble Gemmas & Johannes Geworkian Hellman (vevlira) cd ”Celebremus Karissimi” för endast 200 kr.

Källkritisk edition + initierad men samtidigt nyskapande tolkning under ledning av docent Karin Strinnholm Lagergren: läs, lyssna, lär, njut eller förfasas! Begränsat antal paket, tillgängliga till och med Sigfridsmäss (15/2)! Beställ via webbutiken på smalandsmusikarkiv.nu eller via sma@musikisyd.se.

Beställ i webbutiken!

På Musik i Syd Channel kan man utan kostnad se en film av framförandet av Sigfridsofficiet i Växjö domkyrka 15 februari 2020. Med Ensemble Gemma, Johannes Geworkian Hellman, Kammarkören Sankt Sigfrid och läsning ur legenden, på svenska, av Thomas Ekelöf.

Se filmen på Musik i Syd Channel

Thorleif Torstensson (1949-2021)

Sångaren och musikern Thorleif Torstenssons har gått bort. Hans bortgång uppmärksammades inte enbart av ”dansbands-Sverige” utan också av kulturprogram i TV och radio. Under ett halvt sekel var han ledare för Thorleifs, dansbandet som satte Norrhult/Klavreström på kartan och idag räknas till ett av de främsta.

I boken Historien Thorleifs skriver han om åren 1962-1992 då bandet gick från ett hobbyband som spelade på lokala skoldanser till att bli publikdragare på landets största dansbanor. Thorleifs kom att bli synonymt med svensk dansbandsmusik av högsta klass. De fortsatte till hösten 2012, då med en avskedsspelning i Växjö Folkpark.

Det kunde bli upp mot ett par hundra spelningar per år. Dessutom tillkom en omfattande skivutgivning som startade 1970 med en singel inspelad i Starecstudion i Öjaby. Sedan gav de även ut ett stort antal LP-skivor. Den tredje innehöll titellåten Gråt inga tårar. Vid millennieskiftet blev den vid en stor omröstning utsedd till 1900-talets populäraste dansbandslåt.

Thorleifs har släppt skivor i hela Skandinavien och belönats med ett flertal guldskivor. Det totala antalet sålda skivor uppgår till minst fem miljoner. Bandet medverkade också i ett flertal tyska TV-program.

Förutom att leda Thorleifs under ett halvt sekel hade Thorleif Torstensson stor betydelse som ambassadör för dansbandsmusik och dansbanekultur. Han berättade ofta i media om dansens sociala betydelse och hans insatser både på och utanför scenen kan inte överskattas.

Nyhetsarkiv

Äldre hemsidesnyheter har strukturerats för en tydligare återblick på arkivets verksamhet under de senaste åren.

Webbutiken

Bästa kund, på grund av coronarestriktioner kan vår expediering av din beställning kanske inte göras lika snart som under normala förhållanden, så leveransen av dina beställda varor kan komma att försenas något. Vi hoppas att du har förståelse för och överseende med detta.

Vänliga hälsningar från oss på Smålands Musikarkiv

Länk till webbutiken

Kantorns Kapell – ny cd med spelmansboksmusik

Intresset för de gamla handskrivna notböckerna med danslåtar håller i sig. På denna cd djupdyker Kantorns Kapell i spelmansböcker från sydöstra Sverige från 1700-talet till 2000-tal, från Matthias Silvius Svenonis till Pelle Björnlert. På några låtar spelar Kantorns Kapell (Heléne Ingvarsdotter, Magnus Lundberg, Ove Lindqvist & Björn Erlandsson) tillsammans med den småländska spelmansmusikens nestor Bengt Löfberg!

Köp skivan i webbutiken!
Släppris 120 kr fram till 28 februari (ord. 160 kr)

August Strömberg 160 år 10 december!

Den 10 december är det 160 år sedan spelmannen, upptecknaren och diktaren August Strömberg (1860–1947) föddes i Jät. En sådan högtidsdag vill Smålands Musikarkiv inte låta passera obemärkt.

Bålgetingen innehåller finfint spel av Anders Svensson, Magnus Gustafsson, Susanne Gustafsson, Anders Löfberg och Jörgen Axelsson.

Köp Bålgetingen i vår webbutik

Vi vill också tipsa om arkivets jubileumsföreställning i två akter om August Strömberg – ”Gubbanöjen och skaldevärk” – som alldeles kostnadsfritt finns att avnjuta på Musik i Syd Channel. Anders Svensson, Magnus Gustafsson, Marie Länne Persson, Ulrika Gunnarsson, Mats Sturesson och Mathias Boström bjuder på en stunds infotainment.

Gubbanöjen och skaldevärk akt 1

Gubbanöjen och skaldevärk akt 2

Ny spelmansbok i samlingarna: Dahls och Nordlunds notbok

Från en privatperson fick Smålands Musikarkiv hösten 2020 ett nytt och spännande tillskott till sin samling av handskrivna notböcker med dansmusik (s.k. spelmansböcker). ”Not Bok till Violino” står det på titelbladet och dateringen är Växjö 23 oktober 1814, senare ändrat till 1816.

Den förste ägaren var sannolikt Jöns Peter Dahl, född i Växjö 1799 som son till en sämskskinnsmakare och som åttaåring inskriven i Växjö skola. Möjligtvis gick Dahl även vidare till gymnasiet i Växjö där han kan ha ingått i gymnasiets orkester, den s.k. Discanten, och lagt upp en notbok med dansmusik. Nästa ägare tycks ha varit Josef Nordlund, född i Båraryds församling 1808 i Jönköpings län och död i Stockholm 1885. Nordlund kom till Växjö i tioårsåldern för studier och blev senare kungl. hovpredikant, kyrkoherde i Maria Magdalena församling i Stockholm och riksdagsman för prästeståndet.

Notboken innehåller ett 90-tal låtar och är fritt tillgänglig för nedladdning. Lite mer om notboken finns att läsa i arkivets spalt i tidskriften Spelfot 2020-4, men mer efterforskningar behövs. Som kuriosa kan även nämnas att en del låtar ur notboken redan spelats in av Magnus Gustafsson, Anders Svensson & Susanne Gustafsson inför en kommande skivutgåva.   Dahls och Nordlunds notbok [PDF]

Ny vandring i arkivets app

Varför svimmade folk i Växjö 1876, redan innan de hade fått se Christina Nilsson? Varför spelade hon fiol i Stadshussalongen 1899? Var hon verkligen ”inkastare” på Smålands museum 1895? Hur låter Christina Nilssons favoritvisa från 1850-talet? Alla svar finns i musikvandringen ”Christina Nilssons Växjö” i Smålands Musikarkivs app!

Operasångerskan Christina Nilsson (1843–1921) är Smålands mest berömda musikperson genom tiderna. Hon tillhörde det internationella toppskiktet av operasångerskor från 1860- till 1880-talet och sjöng på de stora scenerna i Europa, USA och Ryssland. Uppmärksamheten och intresset för Christina Nilsson, såväl under sin aktiva karriär som därefter, kan jämföras med det som ägnades kungligheter.

I Växjö kommun kan man följa Christina Nilsson från vaggan till graven. Hon föddes på den lilla släktgården Snugge 1843 utanför staden och hon är begravd i ett mausoleum på Tegnérkyrkogården. Christina Nilssons karriär var som en askungesaga. Från 10-årsåldern reste hon runt på marknader i Småland där hon sjöng och spelade fiol för att hjälpa till med familjens försörjning. Efter att ha ”upptäckts” på marknaden i Ljungby 1857 gavs Christina Nilsson möjlighet till utbildning och hon debuterade på operascenen i Paris 1864. Hon blev mycket förmögen på sin sångkarriär och blev genom sitt andra äktenskap dessutom spansk grevinna av Casa Miranda.

I appen Musikvandringar med Smålands Musikarkiv finns nu ”Christina Nilssons Växjö”. Till fem platser i Växjös stadskärna, och två utanför, finns historier i ord, bild och musik om Christina Nilssons relation till de utvalda platserna. Dessvärre finns Christina Nilssons röst inte inspelad, men genom stumfilmer från hennes 70-årsfirande 1913 och begravning 1921, tillsammans med äldre och nyare inspelningar och fotografier, kan vi närma oss hennes liv i Växjötrakten.

Appen ”Musikvandringar med Smålands Musikarkiv” är kostnadsfri och finns för både Apple och Android: sök på ”Musikvandringar”. Sedan tidigare finns vandringen ”Från Sankt Sigfrid till The Ark” i appen. ”Musikvandringar med Smålands Musikarkiv” är ett utmärkt sätt att få kulturupplevelser och motion i en tid av inställda evenemang och social distansering.

Ny medarbetare vid arkivet!

Från och med maj 2020 är Marie Myhrberg anställd som arkivassistent vid Smålands Musikarkiv.

Marie är född och uppvuxen i Nybro och väl förtrogen med det sociala och historiska kulturarv som finns lokalt och regionalt i glasriket och i Kronobergs län. Hennes farfar, Alex Myhrberg, var exempelvis kapellmästare i den populära dansorkestern Palais som spelade i folkparkerna under 1940- och 50-talen. Han var även notbibliotekarie och eufonist i Älghults musikkår och finns dessutom dokumenterad av Smålands Musikarkiv.

Marie har en gedigen musikutbildning i botten som sångsolist på musikerlinjen vid Musikhögskolan i Göteborg och musikdramatiska linjen vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg, med studier för Doreen Cannon och Peter Elkus. Hon har varit solist vid Stora Teatern i Göteborg, Malmöoperan, Göteborgsoperan och under många år verksam som sångerska i USA och Frankrike.

Att Marie Myhrberg är tillbaka i hemlandet och nu arbetar på Smålands Musikarkiv blir lite som att sluta en cirkel. Hennes första uppgift, som Marie är väl skickad att utföra, är att ordna och förteckna framlidne musikdirektör Robert Sjölins enorma produktion av arrangemang och kompositioner, ett viktigt kulturarv på blåsmusikens område.

Kulturen skänker oss hopp och gemenskap!

I tider av kris och oro skänker kulturen oss hopp och gemenskap. Just nu behövs musik mer än någonsin och vi hoppas att ni får mycket glädje av de produktioner och resurser som Smålands Musikarkiv och Musik i Syd kan erbjuda. Missa exempelvis inte Musik i Syd Channels många fina musikfilmer och arkivets utbud och tjänster. Tillsammans kan vi mötas i upplevelsen, var vi än befinner oss!

Sigfridsofficiet på Musik i Syd Channel

Nu finns konserten med Sigfridsofficiet i Växjö domkyrka 15 februari 2020 tillgänglig som film på Musik i Syd Channel. Smålands Musikarkiv har varit med och producerat en konsert och konsertfilm med den gregorianska sångensemblen Gemma, vevliraspelaren Johannes Geworkian Hellman, recitatören Thomas Ekelöf och Kammarkören Sankt Sigfrid.

Läs mer om Sigfridsofficiet och se konserten.

I samband med konserten släpptes även en cd med Sigfridsofficiets musik – Sveriges äldsta bevarade kyrkomusik.

Skivan finns till försäljning i vår webbutik.

Foto: Torbjörn Ivarsson

Ny cd med Sveriges äldsta kyrkomusik: Sigfridsofficiet från 1200-talet
– med förköpsrabatt!

På 1200-talet skapades i Växjö sånger till Smålands apostel S:t Sigfrids ära. Sångerna tillhör den absolut äldsta bevarade musik som tillkommit i Sverige. På denna cd möts ljuvlig gregoriansk sång och trollbindande vevliraspel. Karin Strinnholm Lagergren leder ensemble Gemma (Emelie Roos, Dorothea Knust & Kristin Jonzon) i sånger ur det äldre Sigfridsofficiet (Celebremus karissimi) tillsammans med en av Sveriges mest lovande unga musiker inom tidig musik och folkmusik: vevliraspelaren Johannes Geworkian Hellman.

Skivan har producerats av Sterling records i samarbete med Smålands Musikarkiv och släpps 15 februari 2020 i samband med konserten med Sigfridsofficiet i Växjö domkyrka. Smålands Musikarkiv tar emot beställningar på skivan till släppriset 100 kr (ord. 160 kr) fram till och med 15 februari. Beställningar skickas tidigast 17 februari.

OBS! Missa inte arkivets pågående flyttrea! Besök vår webbutik.

Kulturnatten 2020

Under kulturnatten i Växjö delades bl a ut konsertprogram och information om Musik i Syds förestående flytt till Nygatan 6.

Årets QUIZZ samlade 62 svar. De rätta svaren enligt nedan. Två deltagare hade 16 rätt.