Smålands Musikarkiv

samlar - bevarar - levandegör

Nyhetsarkiv

Folkvisa.se uppdaterad!

Nu är folkvisa.se uppdaterad med nytt material ur George Stephens vissamling! Det som nu har tillkommit är både ett flertal sånglekar och andra visor. Under fliken Övriga visor är ämnena såväl naturlyrik, längtan och olycklig kärlek som några skämt- och nidvisor med inslag av äktenskapsgnabb och förtretligheter. Välkommen att titta in!

Robert Sjölin (1926–2019)

En av de stora musikprofilerna i vårt område har gått bort. Som musikdirektör och ledare för Kronobergs regementes musikkår och Regionmusiken samt för blåsorkestern i Kosta i 40 år kom Robert Sjölin att lämna djupa avtryck i länets musikliv. Som kompositör, arrangör och dirigent har hans verk spridits och spelats långt utanför länets och landets gränser.

I Smålands Musikarkiv finns stora delar av Robert Sjölins produktion samlad. I Kronobergs regementes musikkårs notsamlingar finns mängder av Sjölins arrangemang och verk. I början av 2010-talet donerade Sjölin dessutom sin egen samling av sina kompositioner och arrangemang till arkivet. Från Sjölins efterlevande har inspelningar, klipp och korrespondens nyligen donerats.

Robert Sjölin finns intervjuad i Smålands Musikarkivs samlingar och porträtteras i Ulla Hallströms bok ”Nu började ett märkeligt tutande på bruket” (1997) och i antologin Från Sigfridsmässa till The Ark (2010). Dessa publikationer, liksom cd-skivorna Blåsmusik i Kronoberg och Växjö blåsorkester spelar Robert Sjölin finns till försäljning via arkivets webbutik. Foto t.h. från Ulla Hallströms bok.

Nya telefonnummer fr.o.m. måndag 9 december

Zandra 0709-519998

Eleonor 0709-519996

Lennart 0709-519995

Flyttrea!

I mars 2020 flyttar Smålands Musikarkiv och Musik i Syd till nya lokaler på Nygatan 6 i Växjö. Hjälp oss att minska lagren som ska flyttas genom att handla i webbutiken till extra förmånliga priser! Välkommen till webbutiken.

Ny bok om spelmansböcker!

Spelmansböcker i Norden innehåller sju artiklar av nordiska forskare som presenterar och diskuterar ett särskilt slags musikaliskt källmaterial: personliga, handskrivna notböcker som till största del innehåller dansmusik. Denna typ av notböcker var huvudsakligen i bruk mellan 1600- och 1900-talen, bland annat i de nordiska länderna, och är en intressant källa för forskningen kring melodiers och dansers spridning i tid och rum samt mellan olika sociala samhällsskikt. Notböckernas innehåll har också inspirerat musiker till nya tolkningar av det historiska materialet. Artiklarna bygger på föredrag från en konferens på Linnéuniversitetet i Växjö 2017.

Pris 200 kr i webbutiken

 

Gårdagens true crime: föredrag om barnamord i skillingtryck

Smålands Musikarkiv och Växjö stadsbibliotek bjöd gemensamt in Karin Strand, litteraturvetare och biträdande chef för Svenskt visarkiv, för att 5 november tala om sin nya bok om skillingtryck. Strands forskning handlar om hur dessa tragiska brott gestaltades i visorna i relation till verkligheten. Hennes föredrag om barnamord var fascinerande och det gavs även tillfälle att höra nyinspelningar av några av visorna, framförda av Karin Strand som sångerska.

 
 

Kunskapsrika möten i Växjö kring folkmusik och dans

Smålands Musikarkiv var värd för två sammanlänkande möten i Växjö 15-17 oktober. Först träffades Nordiskt forum för folkmusikforskning och -dokumentation (NOFF) som samlade ett dussintal deltagare från Danmark, Finland, Färöarna, Norge och Sverige. Pågående och nyligen avslutad forskning presenterades och diskuterades, liksom verksamheten vid de nordiska institutionerna på området. På kvällen gav nyckelharpspelaren Johan Hedin och fiolspelmannen Ida Meidell Blylod NOFF-deltagarna en uppskattad konsert, som även var öppen för allmänheten.

Helen Rossil, Uppsala universitet, presenterade sitt pågående doktorandprojekt
kring folklig psalmsång i Danmark. Foto: Lennart Carlsson

Efter detta evenemang följde en Fortbildnings- och nätverksträff kring folklig och historisk dans. Fyrtio deltagare tillresta från hela Sverige, Norge, Finland och Danmark träffades under två dagar för att inhämta olika danskunskaper och prata kring det gemensamma intresset dans. Att på detta sätt få möjlighet till att bjuda in och samla all denna kompetens som både föreläsare och deltagare bjöd på är fantastiskt men också mycket viktigt för att forskningen på detta ämne ska kunna hållas levande och fortgå.

Eva Helen Ulvros, professor i historia, Lunds universitet, berättade om dansmästarna vid universiteten i Lund och Uppsala samt om de högre ståndens dansande. Foto: Lennart Carlsson

Först ut som föreläsare var Eva Helen Ulvros, professor i historia vid Lunds universitet, som pratade om hur den kristna kyrkans syn på dans och dansande varierat genom tiderna. Ulvros behandlade även dansmästarna vid universiteten i Uppsala och Lund. Efter detta gav Göran Andersson, dansarkivarie emeritus, Smålands Musikarkiv, en inblick i folkdansernas utveckling under 1900-talet och hur flertalet danser i Svenska Folkdansringens repertoar genomgående har putsats till under åren. Senare presenterade Dag Vårdal, pedagog och författare till flera böcker om norsk folkmusik och dans, sin gedigna forskning kring sitt alldeles nya bokverk Samvaersdansen i Christiania på 1800-tallet. Vårdal redogjorde bland annat för Christianias (nuvarande Oslo) olika dansarenor samt hur dansimpulser kom till staden. Magnus Gustafsson, fil. dr. i musikvetenskap, vice VD Musik i Syd, avslutade med att tala om dansbeteckningar i spelmansböcker.

Dag Vårdal, pedagog och författare till flera böcker om norsk folkmusik och dans, beskrev arbetet med sitt nya bokverk. Foto: Lennart Carlsson

Passion - om folkmusik och dans

Följ med på en resa i den svenska folkmusikens värld och träffa spelmän som Pelle Björnlert, Benny Andersson, Lena Willemark, Johan Hedin och Ale Möller samt grupper som Ranarim, Harv, Väsen och Hoven Droven.

Monika Björk (text) Bo Arrhed (foto) Magnus Lundberg (inspelning och grafisk form)

Köp bok med CD i webbutiken (100 kr)

Första skivan med hummeln i strålkastarljuset!

Sancta Simplicitas

Erik Hector är en av pionjärerna kring återupplivandet av hummeln, en cittra med greppbräda med djupa historiska rötter i Sverige. På sin cd ”Sancta Simplicitas” (2019) står hummelns trollbindande bordunklang i centrum som soloinstrument och som ackompanjemang till sång. Förutom Erik Hector (hummel och sång) medverkar Lisa Hector (sång) och Jonas Åkerlund (säckpipa, flöjt och sång).

Köp skivan i webbutiken! (160 kr)

Tre nya skivor från Smålands Musikarkiv!

Ingen sommar utan nya skivor från Smålands Musikarkiv. 2019 släpper vi en solo-, en duo- och en blandskiva med folkmusik: Peter Pedersens ”Spelmanshumör”, Eva Blomquist-Bjärnborgs & Sabina Henrikssons ”Käringaträtan” och ”Folkmusik från Öland”. Alla skivor släpps på Korröfestivalen, men ”Folkmusik från Öland” har sitt offentliga släpp på Folkmusikdagen på Himmelsberga på Öland, 6 augusti.

Spelmanshumör: Köp skivan i webbutiken! (160 kr)

Käringaträtan: Köp skivan i webbutiken! (160 kr)

Folkmusik från Öland: Köp skivan i webbutiken! (100 kr)



Smålands Musikarkiv närmar sig 100!

Leif Carlsson från Smålands Musikarkiv träffade och intervjuade nyligen en vital 99-årig saxofonist i Klavreström.

Åke Svensson från Klavreström, född 1920, spelade under bortåt tjugo år saxofon i några välkända orkestrar från Åseda. Det började 1937 med Ragtimes, sedan Dalströms och slutligen i Knutssons. ”I de båda första orkestrarna var det mest schlagerlåtar och lite annat som danspubliken ville höra. Men i Knutssons blev det en hel del amerikansk jazz”, berättar han i intervjun. ”Vi spelade på många festplatser, några gånger i Växjö Folkpark och sedan var det ju alltid roligt då Knutssons spelade upp till dans hemma i Åseda på Olsmässan”.

Åke Svensson berättade att han nästan dagligen plockar fram saxofonen och intervjun avslutades med att han bl.a. spelade en melodi som Knutssons hade på repertoaren.

Smålands Musikarkiv släpper en app!

Ladda ner Smålands Musikarkivs kostnadsfria app och ta del av Växjös rika musikliv från och med 1200-talet. Appen Musikvandringar med Smålands Musikarkiv är ett nytt sätt för arkivet att sprida sina kunskaper och samlingar – på de platser där musiken en gång hände.

Den första vandringen ”Från Sankt Sigfrid till The Ark” innehåller nio platser som på olika sätt haft betydelse för Växjös rika musikliv under det senaste 800 åren. För varje plats finns en berättelse, några bilder och en musikvideo, som tillsammans illustrerar och ljudsätter platsen.

Sök på ”Musikvandringar” i App Store eller Google Play Butik.

Musikvandringar med Smålands Musikarkiv har producerats av Mathias Boström, Leif Carlsson och Carita Rasmussen vid Smålands Musikarkiv/Musik i Syd, i samarbete med Hi-Story och med bidrag från Växjö kommun.

Einar Skagerberg (1876–1969) – organist, tonsättare och pedagog

Einar Skagerberg (1876–1969) var en organist, tonsättare och pedagog som verkade i Växjös musikliv och skolväsende under delar av 1900-talets första hälft. I Smålands Musikarkiv finns hans efterlämnade samling som inrymmer tonsättningar för orgel, orkester (bl. a. två symfonier), kör, duett, solosång med piano, kammarmusik för blåsare och stråkar, m. m.

 

Mer om Einar Skagerberg med några notexempel

Rune Elmehed (1925-2015) – tonsättare och kyrkomusiker

Smålands Musikarkiv har en stor mängd material efter kyrkomusikern, tonsättaren och arrangören Rune Elmehed (1925–2015), som från år 1960 och omkring trettio år framåt var organist och körledare i Västervik. Han stod för en betydande kyrkomusikalisk gärning för barn, unga och vuxna.

Rune Elmeheds samling är tillgänglig för alla, så välkommen att kontakta Smålands Musikarkiv om du vill titta på något i den!

Mer om Rune Elmehed med några notexempel

Kulturnatten 2019

Musik i Syd presenterade ett rikt urval av konsertprogram, CD-skivor och böcker. Årets musikquiz hade 15 frågor. Vi fick in 71 svarslappar, där resultatet varierade mellan 6 och 15 rätt. Här följer de rätta svaren.

Lindströms tryckeri i Växjö
 

Lindströms tryckeri i Växjö

Våren 2018 fick Smålands Musikarkiv in en ansenlig mängd material från Lindströms tryckeri i Växjö. Ur detta rikliga tryckmaterial från 1984–2007 har vi sorterat ut sådant som har med musik att göra.

Lindströms tryckeri i Växjö
Bildkollage: Eleonor Andersson

I samlingen hittar vi affischer, program, flyers, musikalier, brevpapper, visitkort, kuvert, blanketter, medlemsmatriklar, entrébiljetter, parkeringsbiljetter och diverse kuponger. Vilken information kan samlingen ge? Jo, t.ex. att Värends hembygdskör sjöng in julen på Arabyskolan den 18 december 1984. Eller att en ensemble ur Wiener Symphoniker spelade Strauss-musik i Växjö Folkets Park den 3 december 1985. En romansafton med hovsångerskan Elisabeth Söderström gavs på Katedralskolan den 14 mars 1987, och i Stålhagsskolans matsal i Hultsfred spelades musik av sex småländska samtida tonsättare den 5 april 1995. The Ark spelade på Emmaus-festival i Björkå 30 juli 1995, och de pop- och rockband som spelade på Emmabodafestivalen 2006 presenteras inramade av starkt neonlysande färger som man inte kan undgå att få en liten energikick av.

Det småländska musiklivet var brokigt, men hade liknande behov av trycksaker. Därför vände sig många till Lindströms, och nu finns denna saliga samling att ta del av hos Smålands Musikarkiv.

Smålandslåtar – dubbelcd och låtar på nätet!

2018 fyller Smålands spelmansförbund 70 år. Musikarkivet uppmärksammar detta genom att tillsammans med spelmansförbundet återutge två kassetter med smålandslåtar, ursprungligen släppta 1988. Återutgivningen på en dubbel-cd innehåller de 67 första låtarna i Smålands spelmansförbunds låtpärm, den s.k. ”Bruna pärmen”.

Låtarna är mestadels inspelade solo, och noterna till låtarna finns inskannade och tillgängliga här, eller som tryckt häfte via www.smalandsspelmansforbund.se. Medverkande spelmän är bland annat Bengt Löfberg, Eva Blomqvist-Bjärnborg, Johan Hedin, Sabina Henriksson, Magnus Gustafsson, Heléne Ingvarsdotter.

Köp skivan i webbutiken! (100 kr)

Smålands Musikarkivs och Linnéuniversitetets gemensamma webbpresentation av visor – folkvisa.se – är nu åter tillgänglig, efter att ha flyttat från Linnéuniversitetets IT-miljö till Smålands Musikarkiv. Folkvisa.se innehåller kritiska editioner av visor, huvudsakligen material ur George Stephens samling av vismanuskript som finns i Växjö stadsbibliotek.

I den nya versionen av folkvisa.se har texterna fått en översyn och flera nya ballader publicerats. Lanseringen av folkvisa.se är en del av Gunnar Olof Hyltén-Cavallius 200-årsjubileum 2018.

Möte med Anna Gredvall

Zandra Axelsson, Smålands Musikarkivs dansarkivarie, har träffat Anna Gredvall för att prata om dans. Anna (född 1919) har en enorm danserfarenhet som vi vill dokumentera. Framförallt har hon ägnat sig åt gammaldans, gillesdans och folkdans. Polskor har varit den absoluta favoriten. I över fyrtio år har hon varit dansledare och lärt otaliga kronobergare att dansa. När det hölls gammaldanstävlingar i Växjö Folkets Park bedömdes de tävlande paren med Annas skarpa blick och otroliga känsla för rytm.

Musikarkivet på Youtube

”5 minuter med Smålands Musikarkiv” är en anspråkslös och oregelbundet utkommande videoblogg. Här kommer vi med korta filminslag presentera vår skiftande verksamhet. Först ut är bröderna André och Filip Humble, två av medlemmarna i dansbandet Humbles från Linneryd. Deras morfar Åke Blom spelade i Leif Bloms, ett av många äldre dansband som finns i arkivets samlingar av intervjuer, inspelningar och fotografier.

https://www.youtube.com/watch?v=DhxjypS6sUw/

Kulturnatten 2018

Musik i Syd presenterade ett rikt urval av konsertprogram, CD-skivor och böcker.

Musikquiz ”18 frågor från när och fjärran”

Vi fick in 60 svarslappar, där resultatet varierade mellan 2 och 17 rätt.