Smålands Musikarkiv > Populärmusik

  samlar - bevarar - levandegör

Populärmusik > Arkiverat 1

Singeltillskott i samlingarna

Peter O. Ekbergs musikkarriär startade redan på 60-talet och listan på alla de grupper han varit med i är lång. Skivproduktionen är också imponerande. 1979 kom Peter O. Ekbergs System med en singel, där bl.a. välkände växjömusikanten ”Kidde” Vikingsson medverkar på trummor. The Daffodils kommer från Älmhult och gjorde i början av 90-talet några skivor som idag är samlarobjekt för alla som tycker om bra och tidlös popmusik.

Bild till vänster
Dragspel från Lidhult

Kjell Nilsson började tidigt spela dragspel. Att sonen Björn skulle gå i samma fotspår var därför inte helt oväntat. På denna CD, från 1998, trakterar han inte enbart dragspel utan står också för gitarr, bas och sång. Ett av spåren är Polska från Bassarås som Kjell gjort ”som en hyllning till bekanta boende där”.

Bild till höger
Olle Rydells

Olle Rydells orkester från Ljungby var en av de populäraste i södra Sverige under 60-talet. Men som så många andra orkestrar vid den tiden fick de aldrig göra någon ”riktig” skiva. Denna inspelning gjordes live i Ljungby Folkets Park 1963. ”En Dux bandspelare med en enda strumpöverdragen mikrofon som anslöts till en 65 kronors minimixer från Clas Ohlson”. Organisten Kjell Persson står för inspelningen och Henry Tidstrand för överföringen till CD.

Bild till vänster
Strömsnäsbruk Folkpark

Under sommaren har några dansplatser i västra delarna av Kronobergs län dokumenterats. Folkparken i Strömsnäsbruk är idag bara en glänta i skogen. Den avfotograferade tavlan finns i Strömsnäsbruk Folkets Hus och berättar om alla kända artister som besökt parken. Harry Brandelius, Karl Gerhard, Margareta Kjellberg och Thore Ehrlings orkester är några namn i den långa uppräkningen.

Bild till höger
Nöjesannonser i tusental

Hallandspostens nöjesannonser med Kronbergsanknytning har avfotograferats. Dansorkestrar som Ingmar Nordströms, Garvis, Claes Lennarts, Bob Stevens, Olle Rydells och Bigge Bolméhs spelade ofta på halländska dansplatser. Dessutom annonserade nöjesarrangörer i västra delarna av Kronobergs län i denna tidning. Den genomgångna tidsperioden är 1960-1970, samt några spridda år.

Bild till vänster
Plastkassar och kartongomslag

Växjö har haft många musikaffärer under årens lopp. Plastkassarna, avsedda för LP-skivor, väcker nog minnen till liv. Däremot är det idag få som minns Serres på Kungsgatan men i slutet av 20-talet och några år framåt var den mötesplatsen för stadens musikintresserade ungdomar. ”Vi går till Serres och spisar Ellington”, var då ett välkänt uttryck.

Bild till höger
Jazzklipp 1980-2006

Curt Gustafsson, Växjö, har donerat sin stora klippsamling till musikarkivet. Flera tusen tidningsklipp finns nu i trettio arkivkartonger och är en viktig kunskapskälla om jazzen i Sverige. Många tidningsklipp berättar om Föreningen Jazz i Växjös verksamhet och stora konsertutbud. Stig Jonassons krönikor och recensioner i Smålandsposten utgör en betydande del av den nyinkomna samlingen.

Bild till vänster
Orkesterjournalen

Astor Lewin, Växjö, har donerat tjugotvå årgångar av tidningen Orkesterjournalen till oss, 1980-83 samt 1991-2008.

Tyvärr har vi inte utlåning men besökare är välkomna till arkivet under kontorstid alla dagar i veckan (ring dock gärna innan). Sedan tidigare finns spridda nummer av Orkesterjournalen (1944-54) och tidningen Estrad (1945-58).

Bild till höger
Rockgrupp från Växjö

Håkan Lennartsson var en av medlemmarna i Växjögruppen Cousin Chaos som, förutom ett antal spelningar i trakten, också lämnade efter sig 6 låtar inspelade i Jerry Nilssons studio. Musiken från det donerade kassettbandet än nu överfört till CD och Håkan har lovat komma in med ytterligarematerial om den för oss, fram till nu, helt okända gruppen.

Bild till vänster
Jazzföreningens medlemstidning

Från Curt Gustafsson har vi fått drygt trettio nummer av medlemstidningen som Föreningen Jazz i Växjö gav ut med start i mars 1979. Förutom föreningsnyheter innehåller det första numret Björn ”Beson” Danielsons krönika och Lars-Göran Thuressons presentation av pianisten Professor Longhair inför konserten på Katedralskolan. Tidningen blev under åren allt mer omfångsrik och speglar det lokala jazzlivet under 1980-talet.

Bild till höger
Mickys orkester från Kosta

Orkestern startade 1937 och spelade modern dansmusik. Samtliga musiker arbetade på glasbruket i Kosta. Grundare och kapellmästare var pianisten Gunnar ”Micke” Gustavsson. Mickys höll på till 1964 och medlemmarna kom att skifta. 1960 spelades orkestern in på en lackskiva, med hjälp av Ingvar och Rune Persson. Inspelningen har överförts till CD och finns att köpa på Smålands musikarkiv.

Affischen på bilden har skänkts till arkivet av Leif Bergström, Klavreström. Han var pianist i Mickys från 1957 och fram till dess orkestern upphörde.

Bild till vänster
Club 62

Garvis orkester gjorde den 26 aug 1962 en inspelning i Metronomestudion i Stockholm, under ledning av tekniker Rune Persson. Inspelningen var inte avsedd för utgivning utan enbart som ”privat” dokumentation eftersom ”Snaggen” Söderström och Bruno Nilsson skulle lämna orkestern. Musikaliskt och ljudmässigt är inspelningen fullt jämförbar med kommersiella LP-utgåvor från denna tid. Club 62 bildades av musikanter från den legendariska inspelningen vid en återförening 1995. Kvarvarande medlemmar är idag Ingvar Persson, Bruno Nilsson och Lars Masseck. Peter Scörgits på piano och sångerskan Frida Grahn-Förster har tillkommit. Gruppen spelar idag företrädesvis i kyrkor och den överlämnade demoskivan är inspelad i Nottebäcks kyrka hösten 2008.

Bild till höger
Loppisfynd

Att besöka loppis och samlarmässor är viktigt för att leta upp ”guldkorn” till arkivet. Bilden visar några fynd under en typisk helgrunda. Ingmar Nordströms live-LP från 1972, singelskiva med Leif Bloms, noterna till ”Gråt inga tårar” och en EP där Bernhard Sönnerstedt sjunger Evert Taube.

Sönnerstedt föddes 1911 i Norrhult och blev rikskänd operasångare. Han debuterade 1940 på Kungliga Operan som Prins Germin i Eugen Onegin av Tchaikovsky och fick sedan göra ett stort antal roller. 1966 medverkande han i den berömda göteborgsuppsättningen av Porgy and Bess. Bernhard Sönnerstedt medverkade också i några filmer och var under 1960-talet chef för Stora Teatern i Göteborg.

Bild till vänster