Smålands Musikarkiv > Populärmusik

  samlar - bevarar - levandegör

Populärmusik > Arkiverat 4

Musik från Tingsryd

Tingsryd har idag ett aktivt musikliv tack vare Musikverkstan. CD-skivan Under ytan visar att så var det också i mitten av 90-talet. Här visas prov på mångfalden som fanns redan då. Grupper som The Brats, Swulp, Fruktsallad och Smack bjuder på musik som borde nått långt utanför kommunens gränser. Hur många av musikerna som idag fortfarande är verksamma är okänt men skivan finns nu tillgänglig för lyssning på musikarkivet. Idag kan man hitta lokal musik på Youtube men vi efterlyser inspelningar (skivor eller kassettband) som gjordes innan den digitala tidsåldern.

Bild till vänster
Musik från Ljungby

Conny Bergh har varit en del av Ljungbys musikliv sedan mitten av 60-talet. Det började med popbandet Crazy Beats och följdes av en mängd andra grupper. Av dessa kan Tom T. Bruce Band och Layzbones nämnas. En längre intervju med Conny Bergh spelades in i april och i samband med denna donerades skivor och tidningsklipp. I arkivet finns nu inspelningar med, förutom Tom. T. Bruce Band och Lazybones, också Erottica, Swedish Whistler, Klas Kapell, Bad Sign, Cat Rapes Dog, Jonas Avertoft, The Statesmen, Snuten Tjuter och några till. Tidningsklippen är för övrigt ett värdefullt komplement till klippsamlingen om musiklivet i Ljungby som Lars-Olof Johansson donerade för några år sedan.

Bild till höger
Tidningen Kronobergaren

Kronobergaren var under flera decennier, tillsammans med Smålandsposten och Växjöbladet, en viktig länstidning. Nu har samtliga musikrelaterade artiklar och annonser avfotograferats för åren 1935-1979. Sammanlagt rör det sig om bortåt 50 000 exponeringar. Materialet är inte sökbart i databasen men finns årsvis i kronologisk ordning på CD. Det har också överförts till hårddisk. Besökare som vill veta vilka nöjesplatser i länet som var igång på 1950-talet, och vilka orkestrar som spelade, kan relativt snabbt få svar på denna fråga. Recensioner av länets nyårsrevyer hittar man ännu snabbare då varje årgång inleds med ett antal ”klipp” om dessa.

Bild till vänster
Jersey Bounce

”Vi spelade dansmusik, gamla jazzlåtar, evergreens samt italienska schlagers, som var inne i slutet av 50-talet”, berättar basisten Mats Elm i en nyinspelad intervju. Gruppen kommer från Eriksmåla i Algutsboda socken och fanns bara under ett par år runt 1960. Förutom några fotografier finns också en mycket unik inspelning. Ingvar Persson, tenorist i Garvis dansorkester från Växjö, gjorde en upptagning på Tandbergbandspelare. Rullbandet skickades till hans bror Rune Persson som arbetade som ljudtekniker på Metronome i Stockholm. Musiken graverades på en lackskiva, som sedan medlemmarna i orkestern kunde köpa. Enligt uppgift gjordes bara några få exemplar. En av dessa med låtar som Cheek to cheek, Muskat Ramble, I´m in the mood for love och My blue heaven har nu digitaliserats av Smålands musikarkiv.

Bild till höger
Arken och dess rötter

Ett unikt samarbete mellan Smålands musikarkiv och Sveriges Radio Kronoberg kommer under våren 2012 att resultera i tolv entimmesprogram om den kronobergska populärmusikens historia. Serien, som fått namnet Arken och dess rötter, täcker musiken från 50-talet fram till idag. Med orkestrar som Sven Swingers och Ingvars orkester till band som Melody Club och – inte minst – The Ark. Bakom serien ligger från Sveriges Radio Kronobergs sida Hasse Altbark, mångårig radiomedarbetare med speciellt intresse för musik och musikhistoria. Från Smålands musikarkiv har Leif Carlsson bidragit med kunskaper, kontakter och inte minst material från det digra musikarkivet. Programmen kommer efter sändningen att finnas tillgängliga för lyssning på arkivet.

Bild till vänster
Melodifestivalen i Växjö

Deltävling 1 i ”Sveriges största musiktävling” besökte Växjö första veckan i februari. Detta är redan historia. Så för alla som vill veta vad som skrevs i tidningarna finns nu en kartong i arkivet med ett stort antal tidningsklipp att studera. Musikfestivalen märktes också under veckan ute på stan. Affischer, banderoller, affärsskyltningar och inte minst den särskilda Festivalbakelsen som tre av Växjös konditorier bakade. Bakverken är sedan länge uppätna men finns bevarade på en foto-CD, tillsammans med övriga bilder från festivalveckan. Kanske kommer det nu insamlade materialet om festivalveckan i Växjö 2012 någon gång att användas vid dokumentation av det lokala nöjeslivet.

Bild till höger