Smålands Musikarkiv > Populärmusik

  samlar - bevarar - levandegör

Populärmusik > Arkiverat 6

Bygdens son

Sylvester Schlegel är född i Örebro men växte upp i Kosta. Känd som trummis i The Ark. Idag bor han i Malmö men är givetvis en artist vi ur arkivsynpunkt bevakar. Precis som många andra med rötter i vårt län. Skivan Led mig bort, led mig hem är Sylvester Schlegels solodebut.

Tyvärr faller en del nyutkommen musik med kronobergsk anknytning bort under vår radar. Det har under de senaste åren kommit så många utgåvor att många luckor finns att fylla. Det var enklare förr. ”Snaggen” Söderström spelade in en skiva 1958. Ingmar Nordströms, Garvis, Bigge Bolméhs och några till gjorde skivor på 60-talet. Två popgrupper, The Crossfires och Peeters, gjorde var sin skiva under detta decennium. Visserligen ökade utgivningen under 70-talet men den är ändå gripbar. Det var därefter ”lavinen” satte igång.

Bild till vänster
Kassett med Hakon Svärd

Hakon Svärd gjorde aldrig några grammofoninspelningar då han var aktiv med sin orkester. Första och enda skivan kom 1981, tillsammans med bl.a. pianisten Jan ”Tollarparn” Ericsson. Under 40- och 50-talen var Hakon Svärds orkester en av södra Sveriges populäraste. Drog storpublik till dansbanorna och inspirerade andra orkestrar. Inte minst de som hade dragspel, gitarr, bas och trummor i sättningen. Vårt intervjuarkiv innehåller många röster som vittnar om Hakon Svärds betydelse. Ingemar Nordström har berättat att han någon gång under 50-talet var på en dansbana för att försöka lista ut varför Hakon Svärd drog så stor publik. Så även om han kommer från Kristianstad och orkestern räknas in till de skånska hör denna kassett hemma i vår samling. Knut Hansson och Kjell Eriksson gjorde inspelningarna, som både musikaliskt och ljudmässigt håller hög klass.

Bild till höger
Jazz i Baljan

Jazz i Baljan från Ljungby startade 1972. Sveriges Jazzband var lite av en förebild. På repertoaren står jazzens pärlor från första hälften av 1900-talet. Det har under åren blivit många spelningar. Allt ifrån lokala turnéer till framträdande i New Orleans. Dessutom har gruppen spelat in flera skivor och samarbetade under några år med Gunnar ”Siljabloo” Nilsson. Musikarkivet har nu skannat in Inge Palms klippalbum. Här finns ett par hundra tidningsklipp, från gruppens tillkomst fram till början av 90-talet.

Bild till vänster
Lady Jane i Lessebo

Idén till Lady Jane kom när Göran Borg efter avslutad skolgång fick ett tillfälligt jobb på skolan. Tillsammans med skolans rektor tog tankarna på någon form av sysselsättning för ortens ungdomar form. Med hjälp av Folkets Hus-föreståndaren kunde planerna på det som kom att bli Lady Jane att förverkligas. Under 70-talet anordnades många konserter med den tidens kända svenska popgrupper. Musikarkivet har nu, tack vare Göran Borg, fått ta del av dokument som rör verksamheten. Inte minst alla kontrakt, där det framgår hur höga (eller låga) gagerna var.

Bild till höger
Växjöbilder

Isa Thornell gav från 1979 till mitten av 90-talet årligen ut böcker om Växjö. Varje bok innehåller ett stort antal fotografier, många från början av seklet. Över tusen fotografier publicerades, varav många har musik- och dansanknytning. Folkets park och Kvarnhagen, mindre dansbanor, regementes musikkår, lokala orkestrar och artister. Samtliga fotografier i denna kategori har skannats, med hänvisning till boken där de återfinns. I böckerna finns ofta ytterligare information. Isa Thornells böcker finns inte på musikarkivet men är tillgängliga på Växjö stadsbibliotek.

Bild till höger
Unik inspelning på Facebook

Tack vare Facebook-gruppen Gamla Växjöbilder har en unik inspelning kommit till arkivet. Anders Horn, son till kapellmästare Gunnar Horn, hade lagt in ett foto av skivetiketten. Av fotot framgick att det var en inspelning gjord av Rune Persson, på det privata bolaget R-Pee Studios. Kontakt togs med Anders och han lånade gärna ut skivan till arkivet. Då den spelades av för digitalisering framgick att det enbart var orkesterns pianist Bengt Ahlman som medverkade. Trots detta är inspelningen ovärderlig, för den visar vilken hög klass en pianist i en ”vanlig landsortsorkester” höll. Inspelningen är gjord ca 1952.

Bild till höger
Gamla tidningsklipp

I den digitala klippsamlingen finns sedan tidigare artiklar och annonser ur tidningarna Kronobergaren och Smålandsposten från åren 1935-1980. Ett nytt projekt har startats för att fotografera av äldre tidningar, med utgångspunkt från år 1900. Nöjesrelaterat material är då i betydligt mindre omfång och kommer långt ifrån de över tusen exponeringar som gjordes i de yngre tidningarna.

Bild till vänster
Dragspel till arkivet

Hilding Evaldsson har överlämnat ett dragspel som tillhört toffelmakaren Nils Jönsson i Hamneda. Dragspelet inköptes 1940 i Strömsnäsbruk men är troligen från början av 1920-talet.

Bild till höger

Nils Jönsson trakterade spelet vid privata fester och tillställningar. Enligt uppgift stod marscher högt på repertoaren men givetvis även mera dragspelsrelaterad musik.

Bild till höger