Smålands Musikarkiv > Populärmusik

  samlar - bevarar - levandegör

Populärmusik > Arkiverat 3

Säljeryd

Säljerydsfestivalen har egentligen hållit på sedan 1988, men de första tio åren i Uråsa och då under namnet Uråsafestivalen. Gemensam nämnare är Ingemar Karlsson och tusentals besökare har honom att tacka för oförglömliga musikupplevelser. Listan på grupper och soloartister som framträtt på scenerna under årens lopp är mycket lång. Från festivalen 2010 finns en dubbel-CD med bl.a. Jäts Bluesband, Jocke Nilsson, Oxford circus och Pikkadolls. Musikarkivet har sedan tidigare intervjuer med Ingemar Karlsson och många tidningsklipp.

Bild till vänster
Radioskola för blivande gitarrister

Runt 1960 var det många som lärde sig spela gitarr tack vare Spela gitarr och fortsättningskursen Spela mera gitarr. Första kursboken innehöll gitarrspelets grunder. För de som behärskade dessa kunde med hjälp av fortsättningskursen bl.a. lära sig transponeringar, olika utsmyckningar och framför allt få tillgång till melodi- och träningsstoff. Kursledare för radiolektionerna var Roland Bengtsson. Tryggve Ericson berättar (intervju nr 3 i Musikarkivets samling) att det var tack vare radioskolan han lärde sig spela gitarr och något år senare bildade popgruppen The Crossfires.

Bild till höger
Dragspelare

Torbernt och Margareta Karlsson i Växjö har överlämnat ett stort antal tidningsklipp från Kvällsstunden. Tidningsklippen rör dragspelare från hela Sverige och blir ett komplement till arkivets nuvarande samling. Här finns intervjuer med dragspelare som Sven Magnusson, Ingemar Hedberg, Sven Damberth, Stig ”Jean” Andersson och många fler. I databasen finns sökordet dragspel som inte bara visar arkivets intervjuer och tidningsklipp utan också fältinspelningar, grammofonskivor, fotografier och noter.

Bild till vänster
Gamla dansbanor

Ett antal dansbanor i Kronobergs län har dokumenterats. Både dansbanor som fortfarande är i bruk men också många där det enda som minner om gångna tider är några huggna stenar som bar upp bjälklagret till dansgolvet. Under året har också några nöjesplatser utanför länet fotodokumenterats. Nya i arkivet är Folkparkerna i Ystad, Höganäs, Vimmerby, Storebro samt Kärringryggen i Virserum. Till nyheterna hör också Nils Brönmarks bok om dansbanor i södra Skåne och SPF-Vimmerbybygdens utgivna inventering av närliggande festplatser.

Bild till höger
Jazzen i Kalmar

Trots det korta geografiska avståndet mellan Växjö och Kalmar var det sparsamt med musikaliska kontakter. Dansorkestrar från Kalmar kom sällan till Folkparkerna i Växjö, Ljungby eller Vislanda. För de orkestrar från Kronobergs län som reste österut var det spelningar på Öland som hägrade. ”Det var ju nästan som att få en utlandsspelning så i Kalmar stannade vi inte”, säger en av arkivets intervjuade musiker. Om han kände till orkestrarna Westend, Casper Sjögrens, Hasse Borgs eller King Kellers framgår inte av samtalet. Boken Jazzen i Kalmar är en guldgruva för alla. Inte minst det rikhaltiga bildmaterialet.

Bild till vänster
Stor donation (del 1)

Stig Jonasson har donerat sin stora artikelsamling till Smålands musikarkiv. Han recenserade under mer än ett halvt sekel jazzkonserter och nyutkomna skivor. Stig Jonasson skrev också många artiklar om jazzartister och tillhör landets ledande skribenter.

Artiklarna är inbundna i sex volymer och utgör en mycket viktig källa för alla som vill veta mer om jazz och musiklivet i Växjö med omnejd.

Under de första åren skrev Stig Jonasson under pseudonymen Per Dido.

Bild till höger
Stor donation (del 2)

Stig Jonasson har också donerat ett stort antal musiktidningar till arkivet. Framför allt kan nämnas tidningen Estrad 1939-1963. Denna tidning var tillsammans med Orkesterjournalen mycket viktig för alla jazzintresserade. Här kunde de läsa om idolerna och inte minst bli inspirerade i det egna musicerandet. Många av de intervjuade musikerna som spelade i orkestrar under 1940- och 1950-talen har berättat om tidningarnas betydelse.

Som kuriosa kan nämnas att i donationen ingår också Count Basies autograf.

Bild till vänster
Watt 69

Det bildades många popgrupper runt om i Sverige på 60-talet. De flesta av dem fick aldrig spela in någon grammofonskiva. Detta gäller även Watt 69 från Älmhult. Men tack vare bandets gitarrist Sten Wallin har vi fått en unik inspelning. Det är tre låtar inspelade i replokalen 1965 och gruppens versioner av Bloodhound,Send me some loving och Mary had a party håller hög klass.

Bild till höger
Strands

Tyvärr är det nog inte många som idag minns Strand dansorkester från Växjö. Under 30-talet spelade de flitigt på lokala dansbanor i trakten. Nöjesannonser i Smålandsposten och Kronobergaren visar exakt var de spelade. Nu har arkivet fått en affisch från 1937 av Conny Dahlberg. Han berättar i en intervju om orkestern och att hans farbror spelade trummor.

Bild till vänster
Bengt Lorentz

Detta dansband har sitt ursprung i Lübecksextetten från Yxnanäs. Det var några ungdomar som under ledning av Torgny Blanck i Lessebo bildade en orkester. Efter några år, och medlemsbyten, uppstod Bengt Lorentz. Det blev ett framgångsrikt dansband med spelningar på dansbanor i södra Sverige. Lorentz Sandberg berättar i en intervju att det fanns planer på att bli ett proffsband. Men 1983 fick man i alla fall göra en kassett, som vi på Musikarkivet nu digitaliserat.

Bild till höger
Dansbandskort

Många dansbandskort från 70-talet har idag högt samlarvärde. Men att marknadsföra orkestrar på detta sätt började redan på 30-talet. Tyvärr har få av dessa tidiga dansbandskort blivit bevarade. Palais från Alstermo tillhör ett av undantagen. Fotografiet som finns under rubriken Orkestrar på vår hemsida är hämtat från arkivets, hittills, äldsta dansbandskort. Bilden till vänster visar några av de senaste tillskotten i samlingen.

Bild till vänster
Count Basie i Växjö

1939 kom Duke Ellington till Växjö. Louis Armstrong besökte oss 1955 och året därpå spelade Count Basie och hans orkester två konserter i Folkets Park. Konserten uppmärksammades i lokalpressen. Kvällsposten hade en helsida och skrev att världens bästa storband kom till trollmörkaste Småland. Efteråt blev det jam på Stadshotellet. Janne Bengtsson, trummis i Berglunds orkester, berättar i en intervju om hur det var att spela med de världsberömda storheterna.

Bild till höger
Carlos orkester från Ruda

Orkestern bildades redan i slutet på 1930-talet men spelade på dansbanor fram till 1985. Orkesterns sammansättning och musiken som spelades förändrades under denna tid. 1949 gjordes en privatinspelning på B.R.A. Studio i Stockholm. Då var Carlos en jazzorkester med låtar som A string of pearls, Stardust och On the sunny side of the street. Då de ”riktiga” grammofonskivorna gavs ut 1971 resp 1975 var det den nya tidens dansmusik som presenterades.

Bild till vänster
Melody Club

Gruppen har sitt ursprung i Växjö och slog igenom 2002 med låten Palace Station. De var under några år mycket framgångsrika på radions Trackslista. I februari 2011 deltog de i Melodifestivalen med The Hunter. Deras medverkan resulterade i ett antal tidningsartiklar. Alla samlade i en mapp och tillgängliga för framtida forskning. The Arks, Charlotte Perrellis, Thorleifs och Pauline Kamusewus medverkan i Melodifestivalen har också resulterat i ett stort antal tidningsklipp.

Bild till höger