Smålands Musikarkiv > Populärmusik

  samlar - bevarar - levandegör

Populärmusik > Arkiverat 7

Country i Växjö

Lördagen den 18/4 2015 var det premiär för Växjö Country Roots Festival. Plats på scen på den snart hundraåriga biografen Palladium var bl.a. PPM, Six String Yada, Alligator Gumbo, Swinging Hayriders och Pilgrim (bild). Lasse Lindell har donerat en foto-CD med ett stort antal bilder från festivalen till arkivet. Föreningen Växjö Country Roots Festival har som mål att det ska bli en återkommande festival där rötterna till dagens countrymusik presenteras.

Bild till höger
Evedal

Hälsobrunnen, en halvmil norr om Växjö, upptäcktes i början av 1700-talet. Under århundradets andra hälft byggdes brunnsanläggningen upp. Evedal kom något senare också att bli en välbesökt nöjesplats, där många artister uppträtt. I början av förra seklet var det inne i Brunnssalongen. Under senare år från mobila scener ute i parken. Mer om Evedal finns i Tusen och en natt del 2 och inte minst i samlingen av tidningsklipp från början av 1900-talet och fram till idag. Musikarkivet har också införskaffat häftet ”Evedal – en källa för hälsa och glädje” som gavs ut 1978.

Bild till höger
Blåsmusik

Arkivets samling av lokal musik på LP-skivor innehåller ett antal musikkårer och blåsorkestrar. Sedan tidigare finns Hovmantorps musikkår, Kronobergarnas infanterimusikkår, Lessebo musikkår, Ljungby blåsorkester, Orrefors musikkår, Kosta musikkår, Växjö missionskyrkas brassband och Uppvidinge ungdomsorkester. Nu finns också en LP-skiva med Älmhults musikår. Skivan är inspelad i möbelvaruhusets IKEA:s lobby den 19 april 1979.

Bild till höger
Korröfestivalen

Ett antal tidningsklipp och digitalfoton, framför allt från 2006 och framåt, finns i populärmusikarkivets samlingar. Merparten av material från festivalen finns i en omfattande separat samling i Smålands Musikarkiv. Korröfestivalen etablerades 1985, då med namnet Bordunstämma och med musik som framför allt framfördes på ålderdomliga instrument som säckpipa, vevlira och hummel. Efter de första åren breddades inriktningen. Nu kan besökarna höra allt från traditionell folkmusik till visa, world, country och folkrock. 2015 stod cajunbandet Alligator Gumbo på en av festivalens scener.

Bild till höger
Sjungande Smålänningar från Växjö

Henning Hult, Olle Thornell och Harald Hellgren började 1936 att uppträda tillsammans som ”Den glada kabarétrion”. De blev snabbt populära men det stora genombrottet kom 1944. De fick provsjunga för Lars Madsén på Sveriges Radio. Allt föll väl ut, förutom namnet. Det blev istället Sjungande Smålänningar och snart var de kända i hela Sverige. Fram till 1959 blev det 3 000 framträdanden på scener runt om i landet och 70 gånger i radio. Lars-Åke Hult har donerat fotografier, tidningsklipp och dokument om trion där hans far stod för de mera ”seriösa” sångerna. Olle Thornell sjöng, enligt honom själv, från den mer burleska repertoaren. Harald Hellgren trakterade dragspel.

Bild till höger