Smålands Musikarkiv > Populärmusik

  samlar - bevarar - levandegör

Populärmusik > Popstad 2003

Bild till vänster

Framgångarna för det så kallade Växjösoundet gjorde att det började viskas om att Växjö skulle kunna bli nästa Popstad. Sedan 1995 hade Sveriges Radio P3 varje år utsett en Popstad som en utmärkelse till en stad med en livaktig musikscen. På hösten 2002 blev det klart att Växjö blev Popstad 2003. I motiveringen stod det bland annat att det i Växjö fanns ett engagerat musikliv med en livaktig och livskraftig popmusikscen, där konserter ordnades av Kulturföreningen Kristina och i Uffes källare, och det fanns ett ”brett och myllrande demobandsutbud i kölvattnet till nationellt uppmärksammade Växjöartister som The Mo, Melody Club och The Ark”.

Även om det höjdes röster om att banden som gett Växjö Popstad 2003 inte bott här på ganska många år, och att en del tyckte det kostade för mycket för Växjö kommun att arrangera Popstad, var det mestadels stolthet i staden efter utnämningen. Grunden till bandens framgångar hade ju lagts i Växjö. Dessutom hade nya spelställen uppstått. Efter Elvagårdens nedläggning hade Kulturföreningen Kristina framför allt gått över till att arrangera i den gamla biografen Palladium och även i konserthuset och konserthuskällaren. Men ett ställe där det var konsert varje helg saknades, tills Lokal Bar öppnades i PM:s gamla lokaler i Dockanhuset. Lokal Bar var en restaurang men också en livescen för många svenska och även utländska band. Här varvades gig med Low Season Combo och Christopher Dominique Quartet med Olle Ljungström och The Concretes, och på bakgården spelade Latin Kings och Petter på sommaren.

Inför Popstadshelgen nosades det efter ”nästa Ark, Mo eller Melody Club” Det unga skramliga indiepopbandet Esther fick en helsida i DN inför en spelning på Debaser i Stockholm i januari 2003. I några veckor var hypen total och under själva Popstadshelgen hade den sin topp, då kön till demoscenen där Esther skulle spela ringlade sig flera hundra meter lång. På själva spelningen sniffade skivbolagsrepresentanter i luften, men det blev inget skrivet den gången. Esther spelar fortfarande tillsammans även om det stora genombrottet har uteblivit. De gav ut en skiva 2008 och har en ny på gång 2009. Bandet består av Fredrik Brosell, Markus Magnusson, Per Johansson, David Svahn och Claes Fredholm.

Popstadshelgen i februari 2003 var en manifestation då Växjö fick sträcka på sig och känna stolthet. Här fanns kanske inte något mer speciellt än i andra mellanstora svenska städer, men just den här helgen var det Växjö som gällde. I och med att P3 valde att hålla sin nya gala P3 Guld i samband med Popstadshelgen blev det extra guldglans över helgen. Där syntes stjärnor som Nina Persson i Cardigans och Håkan Hellström på gatorna.

Popstadshelgen innebar invigning på torsdagen på Palladium, och sedan konserter på tre scener fredag och lördag, plus ett antal seminarier. Både band med anknytning till Växjö och andra artister spelade (bland andra Moneybrother, Marit Bergman, Haunted och The Embassy). Den stora styrkan var att Växjöband headlinade utan att det kändes konstruerat. Det var inte ”bara för att vara från Växjö” utan helt enkelt bra. The Ark avslutade hela helgen med den storslagna Calleth You, Cometh I på ett fullsatt Polketten på Folkets park.

Popstadshelgen var mycket lyckad. Däremot fanns det de som ansåg att Växjö inte var någon vidare popstad resten av året, framför allt sedan Lokal Bar lagt ner. Det är dock ett faktum att antalet konserter snarare fortsatte att öka åren efter Popstad 2003.

av Helena Söderlundh (från antologin om musiken i Växjö ”Från Sigfridsmässa till The Ark”)

Tidningsklippet nedan publicerades i Smålandsposten 2006 (från Smålands musikarkivs klippsamling).