Raves och bröderna Orraryd
Popgruppen Raves fanns bara under en kort tid och kan kanske uppfattas som en obetydlig parantes. Trots att inte många idag minns deras fåtaliga spelningar representerar de drömmen som så många hade för snart ett halvt sekel sedan. Gruppnamnet hämtade de från tidningen Rave som de köpte på Bremerlagret i Växjö. Där fanns också tidningar som New Musical Express och Melody Maker.
Gitarristen Björn Orraryd berättar i en intervju att den första skivan han köpte var Living doll med Cliff Richard. Radions Tio-i-topp och Kvällstoppen och inte minst Drop In i TV blev viktiga program. ”Elgitarren köpte jag i kommissionsaffären på Nygatan och den kostade 600 kronor”.
Vid årsskiftet 1964/1965 bildades popbandet Raves tillsammans med brodern Leif, också på gitarr, Peter Ringius bas och Anders Blomkvist trummor. Förebilder var engelska band som The Rolling Stones men också Jean Lundéns från Halmstad som spelade några gånger på Bergendahlska gården. Ungdomsgården i Växjö som på 60-talet var vattenhål nr 1 för många av stadens tonåringar.
Premiärspelningen var i en liten lokal som Unga Örnar hade på Gamla Norr och några i publiken klagade på att Raves spelade så fruktansvärt högt. Det blev några skoldanser i läroverkets gymnastiksal och tre eller fyra gånger på ungdomsgården men innan 1965 var till ända upphörde bandet.
Bröderna Orraryd fortsatte sedan spela tillsammans under några år men enbart hemma, där ett stort antal egenkomponerade låtar spelades in på band. De bevarade inspelningarna med musik och text inspirerad av bl.a. The Incredible String Band, Bob Dylan och Donovan, håller så hög klass att det mycket väl kunde ha lett fram till ett skivkontrakt. Men inspelningarna skickades aldrig till något skivbolag. Det var bara den trängre vänkretsen som fick höra dem. Internet med Youtube och andra musiksiter var inte ens i sin linda. Om det varit idag eller om alla bitar fallit på plats då det begav sig hade kanske bröderna Orraryd funnits på den svenska musikkartan. Men å andra sidan delar de detta med andra vid samma tid. Många var kallade, men få utvalda.