Tusen och en natt del 2

Eddie Meduza - kronobergare under många år

Som Errol Leonard Norstedt var det inte många som brydde sig om honom. Som Eddie Meduza har han blivit kultförklarad. Född 1948 i Göteborg men under hela sitt liv boende på en mängd platser runt om i Sverige. En fast punkt fann han under de sista tio åren av sitt liv – han gick bort 2002 – i en stuga i skogen i Torahult i Nöbbele socken.

Efter ett 60-tal i ett par popband ägnade han större delen av 70-talet åt att skriva musik åt andra – främst åt etablerade dansband. Sin första egna skiva fick han göra 1975. Men albumet med titeln ”Errol” blev en flopp. Under några år ägnade han sig åt att sälja egenhändigt producerade kassetter under namnet E. Hitler.

Men det var först när han blev Eddie Meduza och fick ett skivkontrakt med ett etablerat skivbolag som han hittade den stora publiken. Han blev inte minst stor idol bland landets raggare. Men han fortsatte också som framgångsrik låtskrivare åt många dansband. Hans Evert blev som bekant en landsplåga. Den låg 22 veckor på Svensktoppen med Matz Stefanz. Gruppen spelade in två CD, varav inte mindre än tio alster av Errol Norstedt.

Debutalbum 1975Singel 1978

Även om många enbart förknippar Eddie Meduza (namnet tog han för övrigt efter att ha sett ett naturprogram på TV som handlade om ”manusa” – maneter) med provocerande texter om inte minst sprit och sex gjorde han åtskilliga skivor med mycket kompetent rockabilly. I en intervju nämner han John Fogertys soloskivor som en inspirationskälla. Från att ha varit konstant utskälld av kritiker och kultureliten fick han – postumt – sin revansch. 2013 öppnade Smålands Museum en utställning om och kring Eddie Meduza!