Tusen och en natt del 2

Kronoberg i Bildjournalen

Bildjournalen gavs ut av Åhlén & Åkerlunds förlag 1954-1969. Tidningen presenterade tidens ungdomsidoler och höll läsarna à jour med trender inom musik, film och mode. Tidningen hade genom åren ett antal frågespalter där läsarna kunde få svar på allt, från popgruppers skivutgivningar till åldern för att få p-piller. Läsarna hade också möjlighet att skriva insändare, medverka i novelltävlingar och skicka in dikter.

Bildjournalen var ingen renodlad musiktidning men åren 1964-1969 ägnades åtskilliga sidor åt popmusik. Vad som hände inom den engelska och amerikanska musiken rapporterades kontinuerligt. Så också den svenska, där grupper som Tages, Hep Stars, Shanes och Ola & Janglers på ett eller annat sätt förekom i näst intill varje nummer.

Några gånger fanns artiklar om mindre kända svenska artister, det skrevs ibland om ungdomslivet utanför Stockholm, Göteborg och Malmö. Men vad som hände ”ute i landet” bevakades i mindre utsträckning.

Vid en genomgång av Bildjournalen 1964-1969 fanns nedanstående med anknytning till Kronobergs län.

Under våren 1966 hade tidningen en återkommande serie med namnet ”Vi går på klubb med Bildjournalen”. Ett antal klubbar runt om i landet presenterades. I ett nummer var det klubben i källaren på Bergendahlska gården som fick visa upp sig.

Torsdagen den 9 juni 1966 var det stor popgala i Växjö folkpark. På scenen Lee Kings och Hollies. Singnaturen Zer skriver i Smålandsposten ” Trots att Lee Kings tillhör den svenska eliten står de sig slätt mot Hollies. Manchestergrabbarnas repertoar bestod bl.a. av I´m alive, Very last day och Too much monkeybusiness. Då den sistnämnda låten spelades hade publiken verkligen fått upp stämningen. De skrek sig hesa och stampade takten tills benen domnade”. Samma dag spelade de båda grupperna också i Lessebo folkpark. Men det var efterspelet till popgalan i Växjö som hamnade i Bildjournalen.

Gruppen Splains är en del av The Crossfires historia. Popbandet med rötter i Lammhult. 1966 blev de engagerade av resebolaget att spela på Mallorca. Under denna vistelse bytte gruppen namn och de blev också några medlemsbyten. Roger Rönning blev ny sångare, Tryggve Ericsson var under en period inte med i gruppen men återkom. Mer om The Crossfires finns i bokutgåvan av Tusen och en natt.


Ramblers var ett popband från Jönköping, som 1963 hade sin första offentliga spelning men då under namnet The Skippers. Bakom trummorna satt Inge Fridén. Ett år senare lämnade han platsen längst bak och blev bandets sångare. The Skippers bytte namn till The Rolling Five. 1966 kom namnet att ändras till Ramblers. 1967 gick de som enda Smålandsband till delfinal i Sveriges Radios Popbandstävling. Våren 1967 var Ramblers förband till engelska Moody Blues vid en popgala på Teknikum i Växjö. De var också förband till storheter som Tages, Who, Animals och Cream. Gruppen upplöstes 1968 och ett par år senare blev Inge Fridén sångare i Garvis orkester från Växjö. Dansorkestern som hållit på ett par decennier innan Inge kom med. Då med Allan ”Garvis” Carlsson som sångare och många jazzlåtar fanns i bagaget. Under 60-talet förändrades dansmusiken, jazzen försvann allt mer, ”Garvis” lämnade orkestern som han redan på 40-talet var med om att starta. Dansorkestern blev ett dansband med Inge Fridén vid sångmikrofonen. Det är tveksamt om några låtar från Ramblers repertoar framfördes.


Bildjournalens Susanna Haufman och Håkan Sandén och fotografen Ulf Holmstedt följde Pop Flip Show! under några dagar 1968. Ett 20 man starkt gäng med Jerry Williams, Tom & Mick och Hounds i spetsen. I tidningen står att läsa att paketshower med artister från olika genre är något nytt för Sverige. Det är precis som en chokladask med stora härliga bitar, och ibland kanske några mindre goda. Ett besök gjordes i Åseda folkpark.