Tusen och en natt del 2

Då ”Snoddas” kom

Lördagen den 26 januari 1952 är för alltid inskriven i den svenska nöjeshistorien. Det var då Gösta ”Snoddas” Nordgren sjöng i Karusellen, radioprogrammet som Lennart Hyland var programledare för. Egentligen var han uppsatt som reserv i programmet men då Hyland innan sändningen fått veta mer om honom plockades han med. Flottarkärlek var lite för lång så refrängen med ”Haderian-hadera” togs bort. Applåderna efteråt ville inte ta slut.

Två dagar senare var han i grammofonstudion. Givetvis blev det inspelning av Flottarkärlek och nu med den idag så välbekanta refrängen. Snart fanns skivan ute och under våren blev ”Snoddas” ett begrepp för hela svenska folket. Alla ville höra honom sjunga. Onsdagen den 19 mars var det så dags för Växjö.

Tidningen Kronobergarens medarbetare hade turen att träffa ”Snoddas” redan på tåget mot Växjö. Han sa sig redan vara trött på tåglivet och visste knappt från en dag till en annan var han skulle uppträda. När fisket och bandyn kom på tal lyste dock det runda ansiktet upp. Annars var han tyst, försynt och reserverad. Med på resan var också dragspelerskan Yvonne Modin, som diskret avslöjade att ”Snoddas” hade en liten vän uppe i Stockholm. Något som han under de kommande veckorna flera gånger dementerade i andra tidningar.

Innan framträdandet i Idrottshallen gjordes en inspelning i radiostudion i Växjö. ”Snoddas” skulle förevigas på stålband för programmet ”Dagens melodier”. Kvart över åtta var det så dags att sjunga för den fulltaliga publiken i Idrottshallen. Arrangör var Östers IF och 800 personer fanns på plats. Han sjöng förutom Flottarkärlek två gånger också Charlie Truck, Visan om lillebror och Grädde på moset. Som extranummer kom Barndomshemmet.

Smålandspostens recensent skriver: ”De som väntat sig möta en barnslig urskogsvilde blev kanske lite besvikna. ”Snoddas” skiljer sig inte på något vis i klädseln från vilken annan korrekt klädd yngling som helst. Att han ännu inte har samma mikrofonvana och lediga uppträdande som en rutinerad artist är givet, men ”Snoddas” röst är det minsann inget fel på”.

Dock blev det ett efterspel, som inte hade med framträdandet inne i Idrottshallen att göra. I tidningen Kronobergaren hade det gått att läsa att ”Snoddas” ägde tre bilar. Varav en Studebaker av senaste modell som kostade inte mindre än 24.000 kronor. Managern Torsten Adenby härsknade till och protesterade och förklarade att det var ren och skär lögn. Någon sådan bil ägde inte ”Snoddas”. Enligt Adenby hade ”Snoddas” en enkel bil innan sångarkarriären drog igång och nu tillgång till ytterligare en men den var skriven på skivbolaget Cupol.

Kronobergarens medarbetare gav då svar på tal och skrev att ”Snoddas” utanför Idrottshallen fått se Österledaren Stig Svenssons dollargrin och då berättat om sin nyinköpta lyxbil. ”Snoddas” hade dessutom plirat med sina pigga ögon och sagt att den nyinköpta bilen gick åtminstone i 175 km/tim. Adenby underrättades om att det fanns vittnen till uttalandet. Hur det egentligen var med den påstådda lyxbilen framgår inte av tidningen.