Tusen och en natt del 2

Runes trio

Många kommer fortfarande ihåg Runes trio från Ingelstad. Trots att det var på 50-talet de spelade upp till dans. Rune Carlsson på dragspel, Hasse Nilsson på bas och Harald Axelsson på gitarr.

”Vi hade gott om spelningar men jag hade nog bara trettio kronor per gång”, berättar Harald i en intervju och visar upp en liten fickalmanacka från 1958 med inte mindre än 170 inbokade speldagar.

Runes Trio (Harald, Hasse och Rune)

Runes Trio på scenen i Klavreström Folkets hus

Orkestern tillhörde ingen musikförmedling utan anlitades framför allt av SLU-föreningar i Småland, Skåne, Halland och Blekinge. Det spreds snabbt bland föreningarna hur bra Runes trio var att dansa till och den nöjesansvarige ringde sedan direkt till kapellmästaren och bokade in gruppen.

Repertoaren var svensk och utländsk schlagermusik. Rune stod för sången och ibland kunde texten ”förvrängas” och bli lite småfräck. ”Folk stannade upp framför scenen och glömde att dansa”, säger Harald och plockar sedan fram en lapp med några av låtarna de spelade:

Mjölnarens Iréne, Käre John, O mein Papa, Upp på källarbacken, Den gamla spinnrocken, Ramona, Buena Sera och Sail along silvry moon.

”Den första förstärkaren var på 20 watt och till den kopplades både min gitarr och Runes mikrofon. Sedan köpte vi en lite större”.

Noter användes aldrig. Rune köpte grammofonskivor eller så hörde han passande låtar i radion. De memorerades snabbt och på väg till spelningar kunde han sedan nynna melodin för de båda övriga i trion.