Tusen och en natt del 2

"De turbulenta åren" i Växjö

Andra halvan av Växjös musikliv under 1970-talet har av någon beskrivits som ”De turbulenta åren”. Nya grupper kom, ombildades, slogs samman och ynglade av sig. Men inte många kom utanför stadens hank och stör.

Gruppen Spartacus bestod av några förhoppningsfulla tonåringar, som efter ett halvårs tränande ordnade sin första spelning på Furutåskolans julfest.

Tidningen Smålandsposten skriver i december 1975:
Instrumenten har de tjänat ihop själva. Dom har allt som behövs utom en sånganläggning som dom hyr när de ska spela ute. Så småningom när de blir varma i kläderna vill de försöka utöka gruppen med ytterligare något instrument. Musiken beskriver de som lånad från olika håll och sedan sammanfogad till något eget. Namnet Spartacus har lånats från en gladiator som levde i Antikens Rom. Han var en upprorsmakare och det vill killarna i popbandet Spartacus också känna sig som då de spelar.

Problemet för många grupper var att få spelningar inför publik och därigenom göra sig ett namn. Det var samma problem om man så kom från Växjö, Ljungby, Älmhult eller någon annan ort i landet. Gruppen Rail Road valde att anmäla sig till en tävling som IOGT/NTO anordnade i samarbete med Smålandsposten. De vann finalen vid Björkparksfesten i Linneryd men sedan blev det inte så mycket mer. ”Trummisen Stefan Andersson och jag fortsatte i andra grupper men efter några år återförenades vi i coverbandet Undercover”, säger basisten och sångaren Elvis Gahnström.

Andra hoppades på ett framträdande som förband då något rikskänt, eller till och med ett världsberömt, band kom på besök. Men de flesta konstellationer blev kortlivade, utan ens fått chansen till någon ”riktig” publikspelning.

Gruppen Konkurs nådde lite längre. De fick göra en turné i Danmark och affischerna skvallrade om storheter från Sverige. Sedan hände inte så mycket mer.

Men en genomgång av lokalpressen från denna tid uppvisar en rik musikscen. En musikscen som kanske är bortglömd idag. Kanske inte så många kommer ihåg Octave. Gruppen med Martin Larsson, Michael Nilsson, Peter Borgström och Camilla Sjölin.

En annan grupp från ”De turbulenta åren” är Rävspel som började 1977 med mottot att både roa och oroa. Textmässigt gav man kängor åt både höger och vänster. Anders Lidén och Lasse Hedman hade börjat som en akustisk duo men utökades snart med Anders Benderix, Björn Herrlin och Mats Henricsson. Gruppen var med vid en stödspelning som anordnades i Lund för tidningen Musikens Makt. Förhoppning fanns om skivinspelning och att utveckla musiken i kabaretform men till slut rann det ut i sanden och Rävspel försvann.



Gruppen Kardus blev inte heller långlivad men finns däremot bevarad på vinyl. Lagom till kärnkraftsomröstningen 1980 spelade de in låten Den mänskliga faktorn. Inspelningen gjordes i Studio Speldosan som drevs av Jerry Nilsson och Göran Larnö. På singelskivans baksida sjunger Växjö Sånggrupp Stoppa all atomkraft.

Från Smålandsposten 1979