Knoa - gruppen från Växjö med de konstiga låtarna
Influenser från Django Reinhardt fanns i bakgrunden då Jan-Erik Andersson, gitarr, och Åke Reinholtz, kontrabas, från den nedlagda popgruppen Växtvärk började spela med vännerna och gitarristerna Ronny Dahlberg och Mikael Lingedal. Ronny och Mikael hade en tid suttit och pillat med Mickes egensinniga melodier och med ytterligare två musiker fick nu musiken mer kött på benen.
Kjell Nilsson kom snart med på fiol och efter påtryckningar från alla som hörde gruppens repetitioner började man spela offentligt under namnet Knoa. ”Det var väl någon slags blandning av kammarmusik, folkmusik och cirkusmusik”, säger Åke om en grupp som bland mycket annat gjorde turnéer med Coste Apetrea och Jukka Tolonen. I en tidningsartikel beskrevs de som ”en stråkvartett som gått på bodybuildning”.
Gruppens egensinniga och säregna akustiska musik med låttitlar som Kungen, Tjusarlåten och Uncas Flykt nådde inte bara konsertpubliken då det begav sig, från mitten av 1970-talet och tio år framåt, utan blev utgiven av det exklusiva skivbolaget Opus 3. LP-skivorna Tvära kast och vändningar (Sudden twists and turns) (1978) och Inside out (1980) är värda att leta efter. 1994 kom samlingsalbumet A selection of Knoa på CD.
Några stora volymer har det aldrig varit fråga om men skivorna säljer fortfarande, och har alltid varit efterfrågade i Asien. Knoa har dessutom funnits med på flera av Opus 3:s testskivor, vilka används som ljudreferens över hela världen.
På skivan Inside out medverkar slagverkaren Sven Kihlström, som kom med i början av 1979, lagom till gruppens andra spelning på Mariahissen i Stockholm. Denna gång nådde de ut över hela landet eftersom konserten bandades av radions Tonkraft., som då var ett viktigt program för alla som var intresserade av ny svensk rockmusik.
I Stockholm spelade gruppen återkommande på prestigefyllda Kulturhuset samt turnerade ganska flitigt från Gävle i norr och söderut i landet på klubbar och festivaler. Drömmen att bli heltidsmusiker närde dock aldrig medlemmarna i Knoa.