Tusen och en natt del 2

Acke Claséns

Några av dansorkestrarna som startade på 60-talet höll på i decennier. Andra upplagan av Acke Claséns utgör ett undantag. Orkestern som gav ut tre singelskivor fanns egentligen bara 1965. Namnet Acke Claséns kommer från Anders Clason som tidigare hade haft en orkester med samma namn men med helt andra medlemmar än de som hamnade på vinyl.

Första upplagan av Acke Claséns

”Anders och jag skrev lite låtar och vi spelade in en demotape som skickades till några skivbolag”, säger Per-Olov Jonsson som redan 1960 började sin bana med Pelles trio men också hunnit med en sväng med Manneborgs.

Skivbolaget Karusell med Simon Brehm i ledningen nappade och några veckor senare var det så dags för en riktig inspelning i Europafilms studio i Solna under ledning av Silas Bäckström.

Acke Claséns 1965

”Det var Pelle på gitarr och Anders på orgel, Bruno Nilsson på sax, Jan Ekelund på trummor och sedan var det Monica Pira som hade sjungit med Rolf Andys från Blekinge”, säger basisten Sven ”Jonas” Jonasson som hunnit med många orkestrar och nu kom från Claes Lennarths. ”Så man kan väl säga att vi var en ihopplocksorkester”.

Då låtarna Var rädd om Jan/Ett band av vita pärlor spelats in med sång av Monica Pira sa Per-Olov att det fanns ett par låtar där han stod för sången: Små smulor i Småland/Tänk om jag vore….

På ett av spåren skulle det vara handklapp. Det var inte fråga om pålägg utan allt skulle sättas i en tagning. Grabbarna var upptagna med instrumenten, det räckte inte med Monica så ett par ynglingar som fanns i studion fick rycka in.

”Några veckor senare bläddrade jag i en skvallertidning hos frisören”, säger Per-Olov som fick se Lill-Babs på bild och bredvid henne ”handklapparen” från skivinspelningen - Lars Berghagen.

Acke Claséns spelade in en singelskiva till, Det vet du inte om/Du lärde mej, men försäljningen gick trögt och det blev ingen placering på Svensktoppen. Men som parantes kan sägas att en av låtarna spelades in av en dansk orkester och såldes i minst 10 000 ex. Det blev inte heller någon större framgång på dansbanorna. ”Jonas” misstänker att de kanske var för dyra eller så var det bara lite oflyt.

Det blev i alla fall medverkan på Orkesterforum i Örebro, där logen för övrigt delades med Bengt Sändh och Finn Zetterholm. Men efter några framträdande i bl.a. Borås, Linköping och Tyrolen i Blädinge blev det en sista spelning i Örsjö innan medlemmarna i Acke Claséns fortsatte i andra konstellationer. Men det blev tre singelskivor där Per-Olov Jonssons mor Rosa står för texten till samtliga låtar.