Tusen och en natt del 2

Rolling Stones i Axhult

Även om länet under framför allt 60- och 70-talen hade besök av flera världsartister har Rolling Stones definitivt aldrig uppträtt i Kronobergs län. Men besökt länet har bandet faktiskt gjort – om än för några korta timmar.

I april 1967 inledde Rolling Stones en Sverigeturné. Första spelningen var i Helsingborg inför en halvfull idrottshall. Annorlunda än i dag då bandet säljer slut biljetterna till jättearenor på några få minuter!


Från Helsingborg skulle bandet ta sig norrut upp i landet. Första stopp blev lilla Axhult mellan Markaryd och Strömsnäsbruk. Anledningen: vägkrogen Tulpanen i Axhult. Om färden dit berättas i tidningen Riksettan: ”Enligt uppgift ville Mick Jagger låna en Pontiac av förbandet Shakers med Tommy Rander (Göteborgs egen Jagger) men efter att Jagger & Co tydligen druckit ur Randers whiskyflaskor fick de engelska stjärnorna nöja sig med en Cheva van”.

I Riksettan berättar också Alf Bengtsson, som då drev Tulpanen, om stenarnas besök i Axhult: ”Plötsligt stod de där långhåriga killarna här på macken. Och ville ha korv med mos och sylt. Vi trodde knappt våra ögon. Dessutom var de riktigt hyggliga. Först försökte de tränga sig före i kön men när de blev tillsagda om att ställa sig längst bak, gjorde de som vi sa.”

Vägkrogen Tulpanen är borta sedan många år. Och i dag lär inte korv med mos finnas på Rolling Stones meny speciellt ofta.


I tidningsartikel i Smålänningen den 6 oktober 2006 berättar Alf Bengtsson att det inte bara var Rolling Stones som besökte Tulpanen i Axhult. "Artisterna kom och gick. Svenne och Lotta var här ofta. Ingmar Nordströms kom så gott som varje helg. Charlie Norman, Sickan Carlsson och Snoddas har alla trampat den axhultska jorden. En gång satt Benny Andersson vid ett bord och räknade pengar från någon spelning. Ett annat minne är att boxaren Floyd Patterson skulle ha 15 eller 16 stekta ägg".

Historien om Tulpanen, färdhuset i BP:s regi, började 1962 och slutade 1978.