Tusen och en natt del 2

Ingmar Nordströms - inte bara saxparty

I bokupplagan av Tusen och en Natt finns en sida med alla LP-skivorna i serien saxparty. Totalt blev det 18 och de flesta sålde i en upplaga som tilldelade orkestern guldskiva. Men Ingmar Nordströms orkester hade hållit på i nästan två decennier innan det blev Saxparty. Under 60-talet var de ett antal gånger i inspelningsstudion men det resulterade ”bara” i singel- och EP-skivor. Den första var den klassiska skivan på skivmärket Oktav med låtarna Nu tar vi det lugnt, Amigo Amigo Amigo, Monna Vanna och Mitt hjärta sjöng. Kompositör till två av spåren var ingen mindre än Johnny Bode. Sedan följde ytterligare tio singel- och EP-skivor. Skivmärkena var nu antingen Cupol, Philips eller Anette.

Men den 14-15 september 1970 var det äntligen dags att gå in i Metronome Studio i Köpenhamn för att spela in en ”fullängdare”. Producent var Einar Svensson och det blev en skiva med tolv instrumentallåtar som inleds med In the summertime som gruppen Mungo Jerry nyligen haft en stor hit med. Bland övriga spår kan nämnas Bye bye love, Let it be, Wonderland by night, Sugar sugar och Pretty Belinda. Ingmar Nordströms första LP fick titeln ”I Parken” och på baksidan av skivan skriver Kvällspostens nöjesredaktör Christer Borg följande:

Äntligen, kan man med fog säga – äntligen presenteras en av Sveriges ”mesta” dansorkestrar på en instrumental LP-skiva. Det är verkligen på tiden att Ingmar Nordström från Växjö får visa upp sin fina orkester på en LP, precis som de låter ute på dansestraderna. Det är givetvis ingen tillfällighet att orkestern de sista somrarna varit folkparkernas mest bokade dansband. Mångsidigheten är ett utmärkande drag för Ingmar Nordströms mannar. De sex orkestermedlemmarna spelar sammanlagt inte mindre än 18 instrument. Den LP-skiva ni nu håller i handen är orkesterns första. Och det är ni som publik som i hög grad hjälpt till att förverkliga den – de låtar Ingmar plockat samman är nämligen just de som danspubliken runt om i våra folkparker tyckt allra mest om.

1971 var det dags för ”På party med Ingmar Nordströms”, 1972 kom ”Ingmar Nordströms på Oléo” och 1973 ”Vi vill sjunga – vi vill spela”.

Nästa gång orkestern gick in i en studio var i juni 1974 och denna gång hade man med sig inte mindre än fem originallåtar av Bert Månson. Skivan kom ut som Saxparty 1. Kanske hade Ingmar i tankarna att det i fortsättningen inte behövde kluras ut någon annan säljande titel. Det var bara att fortsätta nummerserien. Dessutom stod titeln för saxofonmusik och att det var musik avsedd för party. Att många sedan kommit fram till estraden och sagt att det blivit lite felstavat på skivorna har inte minskat försäljningen.

1991 kom den sista i nummerserien, Saxparty 18, som avslutas med låten Thore Ehrling (musik: Thore Ehrling, text: Östen Warnerbring). En musikaliskt passande avslutning eftersom Thore Ehrlings orkester varit lite av en musikalisk ledstjärna allt sedan starten 1955.