Tusen och en natt del 2

Kom Helgonet till Tyrolen?

Midsommardagen den 23 juni 1966 klockan 23.00 skulle det bli det mest publiktilldragande programmet någonsin i Tyrolens då femåriga historia. Entréavgiften hade denna kväll höjts till tio kronor för idolhimlens mest lysande stjärna skulle ju komma.


Men Roger Moore, alias Helgonet, kom aldrig. Bortåt 3 000 personer väntade och väntade och väntade. Det buades, stenar och flaskor kastades. En pressfotograf fick ett dyrbart blixtaggregat krossat. En tredjedel av publiken stannade kvar in i det sista. Tyrolenägaren Olle Olsson fick till slut betala tillbaka halva entrébiljetten till dem. Han utlovade dessutom att biljettpriset skulle sänkas från sju till fem kronor nästa lördag då Ray Adams skulle komma.

Varför kom aldrig Roger Moore? För att ta det från början så skulle Roger Moore under två dagar göra en turné i Sverige med ett antal besök på olika festplatser. Under midsommaraftonen var det i Norrland. Dagen därpå startades på en festplats strax i närheten av Stockholm, innan flyget från Bromma tog sällskapet till Pärlan i Helsingborg. Sedan skulle Smedstorp utanför Tomelilla få ett besök. Två timmar försenade kom man fram. Klockan var då 23.00 och vid det klockslaget skulle publiken på Tyrolen i Blädinge ha jublat åt honom.

Vad som sedan hände är lite oklart. I radioprogrammet ”Jakten på Roger Moore” från 2008 berättas att taxibilar hade stått redo vid flygfältet i Uråsa. Chaufförerna och en liten skara nyfikna hade väntat lika tålmodigt som den stora publiken några mil bort. Men enligt produktionsbolaget i Stockholm var det framför allt dimma med landningsförbud i bl.a. Simrishamn som ställde till det. Men i Uråsa lär det ha varit månljus då planet landade vid tvåtiden. Ryktet säger att sällskapet sedan åkte till Tyrolen men av några kvarvarande besökare utanför festplatsen välkomnades med stenkastning. Roger Moore berättar själv i radioprogrammet att han har svaga minnen, möjligen kan det stämma. Men det var så mycket som hände under ett par dygn och egentligen förstod han aldrig vad han hade på svenska folkparksscener att göra. Vid återkomsten till England var han så trött att han för första gången försov sig inför en filminspelning.

Trots alla rykten, förklaringar och bortförklaringar som florerat allt sedan midsommaren 1966 om besöket på Tyrolen är det nog så att arrangörerna för Helgonets turné helt enkelt var tidsoptimister.

Dock var det några på flygfältet i Uråsa som fick träffa Roger Moore. Han blev bjuden på kaffe och bullar. Han hade varit mycket trevlig och beklagade förseningen men hade inte kunnat göra något åt det. Enligt en tidningsartikel sjöng han sedan Happy birthday to you för en flicka i den fåtaliga publiken. Om han sedan kom i närheten av Tyrolen lär vi med säkerhet aldrig få veta.