Tusen och en natt del 2

Kikki

”Tiden i Växjö var den lyckligaste i mitt liv”
Så skriver Kikki Danielsson själv i sin bok
”Ett schlagerliv”. Och på sätt och viss var det också i Växjö som ”Kikki” föddes. Till Växjö hade Ann-Kristin nämligen flyttat för att utbilda sig på den nystartade universitets- filialen. I hennes klass fanns tre Ann-Kristin som måste skiljas åt. Och på så sätt föddes ”Kikki”.

I själva verket föddes Ann-Kristin utanför Osby men kom redan som liten till lilla byn Hylte utanför Älmhult. Och just Älmhultsbygden blev centrum för Kikkis uppväxt. I Göteryds kyrka gjorde hon sin scendebut som tärna i luciatåget.


Som 15-åring valdes hon till Barnens dag-prinsessa i Älmhult och det var i Älmhult hon fick sina första möten med nöjeslivet.Och det var i Älmhult hon träffade Nicke och blev kär. Nicke som dessutom hade ett band, Nickies som behövde en sångerska. Ann-Kristins första jobb som dansbandssångerska var fixat.


Efter studentexamen i Älmhult blev det alltså flytt till Växjö. En dag fick hon ett telefonsamtal från skånebandet Wizex. Trots viss tveksamhet nappade hon på deras erbjudande att bli bandets vokalissa.

Tidningsklipp från 1977

Efter en blygsam start fick bandet mer och mer spelningar. Något som ledde fram till en första skivinspelning. Hos Lennart Schander i Starec-studion i Växjö. Skivan fick bra kritik och nådde bland annat fram till en viss Bert Karlsson i Skara. Som lovade att göra Wizex och Kikki berömda över hela Sverige. Ett löfte som han höll. Resten är svensk nöjeshistoria. Med stora framgångar både på skiva och i melodifestivalen har Ann-Kristin blivit hela Sveriges Kikki.

Från LP-omslag Wizex 1978

Från LP-omslag 1983